Kalastustuotteiden aistinvarainen laatu ja tuoreusindikaattoritutkimukset

Jalostamattomien kalastustuotteiden tuoreusastetta ja laatua voidaan arvioida aistinvaraisessa tarkastuksessa, jossa varmistetaan, että kalastustuotteet ovat aistinvaraisten ominaisuuksiensa perusteella elintarvikkeeksi sopivia. Sekä elintarvikealan toimijoiden että valvontaviranomaisten tulee tehdä aistinvaraista arviointia kalastustuotteiden tuotannon, jalostuksen ja jakelun aikana.

Kalan tuoreutta voidaan arvioida aistinvaraisesti muun muassa nahan, liman, silmien, kidusten ja vatsakalvon ulkonäön, lihan kiinteyden sekä kalan hajun perusteella. Kala, jossa on pilaantumisen tai muun laadun heikkenemisen selviä merkkejä, ei ole soveltuva elintarvikkeeksi. Kaloissa ei saa olla tahroja, voimakasta värin muuttumista tai merkittäviä vaurioita. Kalan elintarvikkeeksi käytettävissä osissa ei saa olla loisia.

Kalastustuotteiden tuoreuden arvioinnissa käytetään ensisijaisesti aistinvaraista arviointia. Tarvittaessa voidaan kuitenkin ottaa myös näytteitä haihtuvan emäksisen typen kokonaismäärän (TVB-N) määrittämiseksi, jos aistinvaraisen arvioinnin perusteella kalaerän tuoreutta epäillään. Haihtuvia typpiyhdisteitä muodostuu kalan pilaantumisen aikana kalan sisältämien typpiyhdisteiden hajotessa. Lainsäädännössä on annettu raja-arvot TVB-N enimmäismäärille muun muassa puna-ahvenelle, kampelalle, lohelle ja turskalle (Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/627 ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden virallisen valvonnan suorittamista koskevista yhdenmukaisista käytännön järjestelyistä, liite VI, II luku). 

Laboratoriot, joiden kautta kalastustuotteista otettuja näytteitä voi lähettää TVB-N -tutkimukseen:

Metropolilab Oy:n kautta voi tilata TVB-N -analyysin omavalvontaa tai viranomaisvalvontaa varten Ruokaviraston nimeämästä saksalaisesta alihankintalaboratoriosta (GBA Gesellschaft für Bioanalytik mbH). Laboratoriossa on akkreditoituna ja nimeämisen piirissä menetelmä Determination of content of volatile nitrogenous bases (TVB–N) in fish and fish products, reference method

SGS Finland Oy:n ja Eurofins Scientific Finland Oy:n kautta voi tilata TVB-N -analyysin omavalvontaa varten akkreditoidusta alihankintalaboratoriosta.  

 

Sivu on viimeksi päivitetty 13.2.2024