Kuljetuslämpötilat

Elintarvikkeiden kuljetuslämpötiloista on säädetty Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksissa EPNAs (EY) N:o 852/2004 ja EPNAs (EY) N:o 853/2004. Pakastettujen elintarvikkeiden osalta lämpötilan seuranta- ja tallennuslaitteiden vaatimukset on annettu komission asetuksessa (EY) N:o 37/2005. Jäähdytetyssä tilassa säilytettävien elintarvikkeiden osalta laitteistovaatimuksia ei ole annettu.

Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kansainvälisissä maantie- ja rautatiekuljetuksissa on noudatettava ATP-sopimuksen liitteissä 2 ja 3 asetettuja lämpötilavaatimuksia. Lämpötilan seuranta- ja tallennuslaitteiden on täytettävä standardin EN 12830 ja tarvittaessa EN 13485 vaatimukset. Jos maakuljetusvälineitä käytetään merikuljetuksissa, ATP-sopimusta on noudatettava, jos merimatkan pituus on alle 150 kilometriä. Merikonteissa kuljetuslämpötilat määräytyvät edellä mainittujen EU-asetusten mukaisesti tai vaihtoehtoisesti EU:n ulkopuolisissa maissa kohdemaan lainsäädännön mukaisesti.

Lisäksi Suomessa on annettu kansallisesti MMM:n asetus 318/2021 elintarvikehygieniasta. Pakastekuljetusten osalta kansallisista lämpötilavaatimuksista ja pakastettujen elintarvikkeiden valvonnassa käytettävistä näytteenotto- ja mittausmenetelmistä on säädetty MMM:n asetuksella 818/2012 pakasteista.

Säilytyslämpötilojen on oltava säädösten mukaiset ja lämpötilat on tallennettava riittävän tiheästi. Lämpötilan seurantalaitteet on kalibroitava säännöllisesti standardien tai mittalaitteen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kalibrointitodistus tai oikeaksi vahvistettu kopio tulee säilyttää kuljetusvälineessä tai vaihtoehtoisesti lämpötilan seurantalaite voidaan merkitä kalibroinnin tehneen huoltoliikkeen asentamalla pysyvällä ja päivätyllä merkinnällä.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023