Maakuljetukset

Elintarvikkeiden kuljettaminen maakuljetusvälineessä tai rautatiekuljetuksena edellyttää sitä, että kuljetustoiminta on elintarvikelain (297/2021) nojalla rekisteröityä elintarviketoimintaa ja kuljetusyrityksen käytössä omavalvonta. Kansainvälisissä maantie- ja rautatiekuljetuksissa on käytettävä helposti pilaantuvien elintarvikkeiden osalta ATP-luokiteltuja kuljetusvälineitä.

ATP-sopimuksen mukaisissa pakastekuljetuksissa ja muissa yli 2 tuntia kestävissä kahden elintarvikehuoneiston välisissä pakastekuljetuksissa on käytettävä ATP-sopimuksen ja komission pakasteasetuksen (EY) N:o 37/2005 vaatimukset täyttäviä lämpötilan seuranta- ja tallennuslaitteita. Laitteiden on täytettävä standardien EN 12830 ja EN 13485 vaatimukset.

Niissä kuljetuksissa, joissa ei edellytetä tallentavaa lämpötilanseurantajärjestelmää, pitää elintarvikkeiden kuljetuslämpötilaa pystyä tarkkailemaan. Tällöin omavalvonnassa on huomioitava, miten varmistetaan elintarvikkeiden lämpötilojen pysyminen sallituissa rajoissa.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023