Elintarvikealan kuljetuksia harjoittava elintarvikealan toimija vastaa
- kuljettamiensa elintarvikkeiden turvallisuudesta ja olosuhteista kuljetuksen aikana,
- kuljetusvälineiden rakenteista ja varustelusta sekä siitä, että toiminta vastaa lainsäädännön vaatimuksia,
- henkilöstön riittävästä koulutuksesta ja ohjeistuksesta tehtäviinsä,
- omavalvonnasta, jonka avulla hän hallitsee toimintaansa liittyvät riskit
Elintarvikkeiden kuljetus vaatii suunnittelua ja ennakointia, suunnittele siis
- miten varmistat elintarvikkeiden turvallisuuden kuljetuksen aikana?
- mitä kuljetusvälineitä käytetään?
- miten elintarvikkeet pakataan kuljetusta varten?
- kuinka pitkään kuljetukset kestävät?
- miten lämpötiloja hallitaan kuljetuksen aikana?
- miten kuljetusvälineen puhtaanapidosta huolehditaan?
- mitä tehdään ongelmatilanteissa?
Lämpötilahallinta on elintarviketurvallisuuden edellytys
Lämpötilasäädeltyjen elintarvikekuljetusten keskiössä on systemaattinen lämpötilaseuranta ja -hallinta. Lämpötilahallinta on osa toimijan riskienhallintaa. Elintarvikkeiden lämpötiloja pitää seurata kuljetuksen aikana ja tuloksista on pidettävä kirjaa. Oikeat kuljetuslämpötilat takaavat turvallisen ja laadukkaan tuotteen. Toimija kuvaa omavalvonnassaan lämpötilojen seuraamisen keinot sekä toimintaohjeet poikkeustilanteissa. Keskeisintä on, että toimija pystyy osoittamaan kylmä- tai lämpöketjun katkeamattomuuden joko tallentavien lämpömittareiden avulla tai esimerkiksi mittaamalla manuaalisesti elintarvikkeiden lähtö- ja saapumislämpötilat. Poikkeuksena tähän ovat yli 2 tuntia kestävät pakastekuljetukset, joissa vaaditaan aina tallentava lämpötilanseurantajärjestelmä. Kylmäketjun säilymisestä on huolehdittava myös ennen kuljetuksen alkamista (esimerkiksi kuljetusvälineen lastauksen aikana) ja kuljetuksen päättyessä.
Elintarvikkeiden lämpötilavaatimuksista on säädetty MMM:n asetuksessa elintarvikehygieniasta 318/2021 23 § ja Euroopan parlamentin ja neuvoston eläinperäisten elintarvikkeiden elintarvikehygieniasta antamassa asetuksessa (EY) N:o 853/2004. Lisää ohjeistusta lämpötilavaatimuksiin ja lämpötilahallintaan löytyy Ruokaviraston rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniaa käsittelevästä ohjeesta.
Kuljetusvälineen soveltuvuudella ja siisteydellä on merkitystä
Lämpötilahallinnan ja -seurannan lisäksi toimijan tulee huolehtia, että kuljetusvälineen kuormatila ja kuljetuslaatikot ovat puhtaita, ehjiä ja soveltuvat elintarvikkeiden kuljetukseen. Elintarvikkeet on kuljetettava niin, ettei niihin siirry kuljetusajoneuvoista, -laatikoista, muista elintarvikkeista tai tavaroista hajua, makua tai muita haitallisia ominaisuuksia. Kuljetusvälineen kunnossa- ja puhtaanapitosuunnitelma on osa toimijan omavalvontaa. Omavalvonnassa toimija kuvaa, miten kuljetusvälineen hyvästä kunnosta huolehditaan, miten siivous toteutetaan ja miten näiden toteutumista arvioidaan esimerkiksi aistinvaraisesti. Tehdyt toimenpiteet toimija dokumentoi osaksi omavalvonnan kirjanpitoa.
Kuljetustoiminta kuuluu omavalvontaan
Omavalvonnan on sisällettävä ne toimenpiteet, joilla elintarvikkeiden hygieenisen ja kemiallisen laadun heikentyminen kuljetuksen aikana voidaan estää. Ohjeita omavalvontaan löytyy täältä.
Omavalvonnasta tulee käydä ilmi
- toiminta, jota suunnitelma koskee
- kuljetusten vastuuhenkilö
- kuljetuslaitteita ja -kalustoa sekä kuljetusastioita koskevat vaatimukset
- kuljetuslämpötilat
- lämpötilaseurantajärjestelmä sekä
- muut kuljetuksen kannalta elintarvikehygieenisesti tärkeät vaiheet, kuten elintarvikkeiden lastaus ja purku.
Jos elintarvikkeen luovuttaja tai vastaanottaja järjestää elintarvikkeiden kuljetuksen, omavalvonnan voi sisällyttää elintarvikkeiden luovuttajan tai vastaanottajan laatimaan ja toteuttamaan, muuta toimintaa koskevaan omavalvontaan.
Elintarvikealan toimijan on pidettävä omavalvonta ajan tasalla.