Tarkastamattoman poronlihan myynti

Tarkastamattoman poronlihan myynti

Poronomistaja saa myydä poronhoitoalueella suoraan kuluttajalle vuosittain enintään 5 000 kg tarkastamatonta poronlihaa ja enintään 500 kg tarkastamattomasta poronlihasta valmistettua poron kuivalihaa. Tarkastamattoman poronlihan saa myydä joko ruhona tai leikattuna lihana, pakastettuna, jäädytettynä tai perinteisellä tavalla kuivattuna. Perinteisen kuivalihan valmistusta lukuun ottamatta tarkastamattoman lihan muu käsittely, esimerkiksi jauhaminen tai savustaminen, ei ole sallittua. Tarkastamattoman poronlihan myynnistä on tehtävä rekisteröinti-ilmoitus sijaintikunnan elintarvikevalvontaan.

Poronomistaja saa myydä tarkastamatonta poronlihaa tai siitä valmistettua poron kuivalihaa kuluttajille poronhoitoalueella myös esimerkiksi REKO-lähiruokarenkaassa, ovelta ovelle myyntinä tai postimyyntinä. Poronomistaja saa myös toimittaa tarkastamatonta poronlihaa tai siitä valmistettua poron kuivalihaa kuluttajan poronhoitoalueella sijaitsevaan osoitteeseen.

Tarkastamatonta poronlihaa tai siitä valmistettua poron kuivalihaa ei saa toimittaa vähittäisliikkeeseen (ravintolat, suurkeittiöt, myymälät) tai hyväksyttyyn elintarvikehuoneistoon kuten liha-alan laitokseen. Tarkastamatonta poronlihaa tai poron kuivalihaa ei myöskään saa tarjoilla porotilan yhteydessä olevassa maatilamatkailuyrityksessä tai pitopalvelussa.  

Kun kuluttaja ostaa tarkastamatonta poronlihaa tai siitä valmistettua poron kuivalihaa suoraan poronomistajalta, hänen on käytettävä liha omassa kotitaloudessaan. Kuluttaja voi halutessaan teettää lihalle jonkin käsittelyn, esimerkiksi jauhamisen tai savustuksen, niin sanottuna rahtitoimintana, jolloin käsitelty tuote palautuu hänen yksityistaloutensa käyttöön.

Tarkastetun poronlihan myynti

Tarkastettua poronlihaa ja siitä valmistettuja tuotteita saa myydä tavanomaisena vähittäismyyntinä eli tuotteita on mahdollista toimittaa suoraan kuluttajalle koko maan alueella (esim. Etelä-Suomeen) ja poronhoitoalueella rajoitetun määrän tuotteita saa toimittaa myös vähittäisliikkeeseen (esim. ravintolat ja myymälät). Myös tarkastetun poronlihan myynnistä on tehtävä rekisteröinti-ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaan. Tarkastamatonta poronlihaa tai siitä valmistettua kuivalihaa ei saa viedä tiloihin, joissa säilytetään tai käsitellään tarkastettua, tavanomaiseen vähittäismyyntiin tarkoitettua poronlihaa.

Jos tarkastettua poronlihaa (hyväksytystä teurastamosta tulevaa poronlihaa) tai siitä valmistettua kuivalihaa viedään käsiteltäväksi tai myyntiin samoihin tiloihin, joissa käsitellään tarkastamatonta poronlihaa, koskevat niitä samat rajoitukset kuin tarkastamatonta lihaa. Tällöin tarkastettuakaan lihaa ei saa toimittaa muualle kuin suoraan kuluttajalle poronhoitoalueella.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023