Vaatimuksia porotiloille ja toiminnalle

Elintarvikkeiden hyvä hygieeninen laatu on turvattava. Suoramyyntiin tarkoitetun poron saa teurastaa myös ulkona, esimerkiksi niin sanotussa kenttäteurastamossa. Ulkona teurastettaessa teurastuspaikan maaperän on oltava kuiva ja pölyämätön tai puhtaan lumen peittämä.

Porot tainnutetaan ennen verenlaskua eläinsuojelusäädösten mukaan pulttipistoolilla tai ampuma-aseella. Teurastus on tehtävä siten, että ruho riippuu tai ruho on nylkypukilla tai muulla maasta irti olevalla alustalla. Työvälineiden puhdistamista varten on oltava käytettävissä tarvittava määrä kuumaa ja kylmää, juomaveden laatuvaatimukset täyttävää vettä.

Ruhot on jäähdytettävä +7 °C:seen tai sitä kylmempään lämpötilaan mahdollisimman nopeasti. Ruhot ripustetaan kinnerkoukkuun siten, että ilma kiertää esteettömästi ruhon ympäri. Teurastettuja ruhoja voi jäähdyttää myös ulkona, jos ilman lämpötila on riittävän kylmä jäähdyttämään ruhot. Tarvittaessa jäähdytettävät ruhot on suojattava katoksella. Jos ilman lämpötila ei mahdollista ruhojen riittävää jäähtymistä, teurastetut ruhot on vietävä koneellisesti jäähdytettyyn tilaan jäähtymään.

Ruhon saa paloitella teurastuspaikalla pienempiin osiin. Luuttomaksi leikkaaminen ja pakkaaminen on tehtävä sisätiloissa. Tuore liha on säilytettävä myyntiä varten alle +6 °C:een ja jäädytettynä alle -18 °C:een lämpötilassa. Jos poron ruhoja ei ole jäädytetty, ne on kuljetettavana riippuvana.

Poron kuivalihan valmistamisessa käytettävää ulkokuivatushäkkiä saa käyttää vain lihan kuivaamiseen. Se on sijoitettava riittävän korkealle maan pinnasta. Siinä on oltava umpinainen katto, tiheästä metalliverkosta rakennetut seinät ja lattia siten, että haittaeläinten pääsy häkkiin sekä lintujen aiheuttama ulostekontaminaatio estyvät. Lihanpalat ripustetaan metallikoukkujen tai muovinarun avulla kuivatusorsiin.

Suoramyyntiin tarkoitettua poronlihaa saa  käsitellä ja varastoida myös kotikeittiössä, jos kotikeittiö on rekisteröity osaksi suoramyyntitoimintaa. Kotikeittiön käytöstä elintarvikehuoneistona ei saa aiheutua terveysvaaraa valmistettaville elintarvikkeille. Poronlihan käsittely- ja varastointitilat ovat kuitenkin aina suositeltavaa erottaa asumisesta ja erilliset tilat ovat erityisesti tarpeen silloin, kun suoramyyntiä varten käsitellään, valmistetaan tai varastoidaan suuria määriä poronlihaa.

Suoramyyntiin tarkoitetun poron teurastuksessa ja poronlihan leikkaamisessa muodostuneet sivutuotteet saa haudata. Sivutuotteiden hautaamisesta on ilmoitettava kirjallisesti kunnaneläinlääkärille. Sivutuotteiden hautaamisesta on pidettävä kirjaa.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023