Komissio on julkaissut täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2021/1165, jonka liitteessä V A1 jaksossa on lueteltu ne tuotteet ja aineet, joita voidaan käyttää lisäaineina luomuelintarvikkeissa. Tätä listaa sovelletaan luomuelintarvikkeissa 1.1.2022 alkaen.
Huomio, että luonnonmukaisiin elintarvikkeisiin, joihin elintarvikkeiden lisäaineita voidaan lisätä, sovelletaan myös asetusta (EY) N:o 1333/2008. Tässä asetuksessa määrätään käyttöluvan mukaiset enimmäismäärät ja hyväksyntäedellytykset. Lisää lisäaineista
Tarkista asetuksesta käyttämäsi lisäaineen sallittu käyttökohde sekä erityisedellytykset ja rajoitukset.
Listalla mm. seuraavia muutoksia:
- Ainoastaan luonnonmukaisesta tuotannosta:
- E322 Lesitiinit
- E335 Natriumtartraatit – 1. tammikuuta 2027 alkaen
- E336 Kaliumtartraatit – 1. tammikuuta 2027 alkaen
- E337 Natriumkaliumtartraatti – uutena sallittu kasviperäisissä tuotteissa, 1. tammikuuta 2027 alkaen, tulee olla luonnonmukaisesti tuotettua
- E392 Rosmariiniuutteet
- E 410* Johanneksenleipäpuujauhe
- E 412* Guarkumi
- E 414* Arabikumi
- E 417 Tarakumijauhe
- E 418 Gellaanikumi. Huom. luonnonmukaisuus vaatimusta sovelletaan 1.1.2026 alkaen
- E 422 Glyseroli
- E 901 Mehiläisvaha
- E 903 Karnaubavaha
- E 968 Erytritoli
Nämä lisäaineet tulee olla luomusertifioituja.
- Muita uusia rajoituksia mm.:
- E300 Askorbiinihappo: sallittu kasviperäisissä tuotteissa ja lihavalmisteissa (ryhmä 08.3 (*)) ja raakalihavalmisteissa (ryhmä 08.2 (*)), joihin on lisätty muita ainesosia kuin lisäaineita tai suolaa
- E322 Lesitiinit: Sallittu sekä kasvi- että eläinperäisissä elintarvikkeissa. Ainoastaan luonnonmukaisesta tuotannosta.
- E 418 Gellaanikumi Ainoastaan asyylipitoisuudeltaan korkea muoto.
- E 422 Glyseroli Ainoastaan kasviperäinen. Kasviuutteisiin, aromeihin, geelikapseleiden kosteudensäilyttäjäksi ja tablettien päällysteeksi
- E 553b Talkki: Sallittu kasviperäisissä elintarvikkeissa. Eläinperäisissä elintarvikkeissa käyttö on sallittua ainoastaan makkaroiden pintakäsittelyssä.
- E 903 Karnaubavaha: Makeistuotteiden kiillotusaineena. Suojamenetelmänä hedelmien pakollisessa käsittelyssä äärimmäisellä kylmällä, jota käytetään karanteenitoimenpiteenä haitallisten organismien torjumiseksi (komission täytäntöönpanodirektiivi (EU) 2017/1279) (1)