Usein kysyttyä luomuelintarvikkeista

1. Mitä lisäaineita sallitaan luomutuotteissa?

Joidenkin luomuelintarvikkeiden valmistus edellyttää lisäaineiden käyttöä kuten pektiinin käyttö hillojen valmistuksessa. Luomuasetuksessa on tarkkaan määritelty, mitkä lisäaineet on sallittuja. Luomussa sallittuja lisäaineita on noin 10 % kaikista käytettävissä olevista lisäaineista. Joissakin lisäaineissa on sallittu käyttömäärä pienempi kuin vastaavissa tavanomaisissa tuotteissa.

2. Onko lisäaineeton leipä luomua?

Pelkkä lisäaineettomuus ei tee leivästä luomua. Luomuleivän raaka-aineiden tulee täyttää luomuelintarvikkeelle asetetut vaatimukset. Katso myös vastaus kysymykseen, mitä lisäaineita luomutuotteissa sallitaan.

3. Voiko luomutuotteessa olla torjunta-aineen jäämiä?

Luomutuotteista löytyy satunnaisesti jäämiä, vaikka luomutuotannossa vain tietyt torjunta-aineet ovat sallittuja. Tämä on harvinaista ja jokainen tapaus tutkitaan.

4. Onko lähiruoka luomua?

Ei välttämättä. Lähiruoka voi olla luomua jos se on tuotettu luomuvaatimuksia noudattaen ja tuotantoa on valvonut paikallinen ELY keskus. Luomu voi olla myös lähellä tuotettua mutta on yhtä lailla luonnonmukaista riippumatta siitä missä se on tuotettu ja tuotannossa on noudatettu luomulainsäädännön vaatimuksia.

5. Saako luomuelintarvikkeen valmistuksessa käyttää lisäaineita?

EU:n komissio on hyväksynyt tietyt elintarvikelisäaineet, valmistuksen apuaineet ja joitain tavanomaisesti tuotettuja maatalousperäisiä ainesosia luomuelintarvikkeiden valmistusaineiksi. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden lisäainelistalta löytyy esim. sitruunahappo E330, jota saa käyttää kasviperäisten elintarvikkeiden, kuten soijajogurtin valmistukseen yleisten lisäainesäädösten mukaisesti. Eläinperäisissä elintarvikkeista sitruunahappoa E330 saa käyttää vain äyriäis- ja nilviäistuotteissa. Lisäksi sitruunahappo E330 on sallittu apuaineena kasviperäisten elintarvikkeiden osalta: suolaliuoksen pH-arvon säätelemiseen juustojen valmistuksessa ja eläinperäisten elintarvikkeiden osalta: öljyn tuottamiseen ja tärkkelyksen hydrolysointiin. Edellä mainitut listat löytyvät komission asetuksen 889/2008 liitteistä VIII ja IX.

6. Mistä tunnistaa luomumunan?

Luonnonmukaisesti tuotetun kananmunan myyntinimityksessä saa käyttää Luomu-termiä ja luonnonmukaisesti tuotetussa kananmunassa on 0-leima. Valmiiksi pakatun luomumunan pakkauksessa on lisäksi oltava yhteisön tunnus (vihreä eurolehti), valvovan viranomaisen tunnusnumero ja tuotantopaikka:Luomu-merkki.

FI-EKO-201
Suomen maataloudesta

7. Mitä tarkoittaa luomutuotteissa näkyvä koodi ”FI-EKO-201”?

Kaikissa luomuelintarvikkeissa tulee olla tieto siitä valvovasta viranomaisesta, joka on valvonut luomuelintarvikkeen viimeisen tuotanto- tai valmistustoimenpiteen tehnyttä luomutoimijaa. Näin päästään nopeasti kiinni esim. virheellisen tuotteen valmistusta valvoneeseen viranomaiseen sekä Suomessa, että ulkomailla. Suomessa luomuelintarvikkeiden valvonnasta vastaa Ruokavirasto ja Ruokaviraston virallinen tunnus on FI-EKO-201.

8. Mitä tarkoittaa ”Suomen maataloudesta” -merkintä?

Luomuelintarvikkeen pakkauksessa käytetyn yhteisön tunnuksen yhteydessä tulee olla mainittuna missä kyseisen elintarvikkeen raaka-aineet on tuotettu. ”Suomen maataloudesta” -merkintää saa käyttää, jos kaikki luomuelintarvikkeen valmistukseen käytetyt raaka-aineet on tuotettu Suomessa.

9. Saako luomuelintarvikkeiden valmistuksessa käyttää gm-organismeja?

Ei saa, luomulainsäädäntö yksiselitteisesti kieltää geenimuunneltujen organismien käytön luonnonmukaisten elintarvikkeiden valmistuksessa.

10. Ostamani ketsuppi ei homehdu, voiko se olla luomua?

Kyllä voi olla. Ketsupin valmistusaineina käytetään tomaattisoseen lisäksi mm. sokeria, suolaa, viinietikkaa, jotka kaikki estävät bakteereiden ja homeiden kasvua sitomalla vettä eli toimivat luontaisina säilöntäaineina. Luomuelintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä on myös ”parasta ennen” -merkintää, johon kuluttajan kannattaa tutustua.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023