Valmistaessa luomuelintarvikkeita varmista, että seuraavat asiat toteutuvat:
- Valvo, että valmistamasi tuotteen maatalousperäiset raaka-aineet on ostettu luomuvalvontaan kuuluvalta toimijalta. Pyydä luomutuotteen myyjältä kopio hänen voimassa olevasta luomutodistuksesta. Tarkasta luomutodistuksesta, että myyjällä on oikeus myydä kyseistä tuotetta ja että se on voimassa.
- Huolehti luomutuotteen vastaanottotarkastuksesta. Varmista, että vastaanotettu tuote on luomua tarkastamalla saateasiakirjoista seuraavat asiat:
- luomutuotteen nimen kohdalla maininta ”luomu”
- tuotetta valvovan valvontaviranomaisen tunnus, sama tunnus tulee löytyä myös tuotteen pakkausmerkinnöistä
- tuotteen lähettäjän nimi ja sitä valvovan viranomaisen tunnus
- kuljetusliikkeen tiedot
- myyjän nimi ja osoite
- erätunnus
Huomio, että yllä olevat merkinnät tulee löytyä saateasiakirjastasi, kun lähetät luomutuotteen ostajallesi.
- Pidä kirjaa valmistus- ja pakkauslinjaston puhdistuksista ja valvo niiden tehokkuutta.
- Luomutuotteiden valmistuksessa noudata tarkoin erilläänpitovaatimuksia varastoissa ja tuotantolinjoilla. Muista tarkastaa raaka-aineet aina ennen niiden käyttöä, että ne ovat reseptin mukaiset.
- Valvo oikean pakkausmateriaalin käyttöä luomutuotteessa. Pidä kirjanpitoa pakkausmateriaalin vaihdosta sekä siirryttäessä luomusta tavanomaiseen että tavanomaisesta luomuun.
- Varmista, että valmistettavan tuotteen resepti vastaa luomutuotteen koostumusvaatimuksia. Luomutuotteissa saa käyttää vain luomuasetuksessa sallittuja lisäaineita ja apuaineita.
- Huolehti, että luomutuotteiden merkinnät vastaavat luomulainsäädännön vaatimuksia.
- Tee ajantasaiset kirjaukset omiin muistiinpanoihin ja taseeseen. Muista kirjata myös hävikki.
- Muista tehdä alihankintasitoumus alihankkijasi kanssa, mikäli ostat esim. varastointipalvelun luomutuotteelle ulkopuoliselta toimijalta. Ilmoita alihankkijastasi myös Ruokaviraston luomuvalvontaan.