Maidon keräilyllä ja kuljetuksilla tarkoitetaan raakamaidon kuljetuksia maidontuotantotilalta maitoalan hyväksyttyyn -, tai rekisteröityyn elintarvikehuoneistoon (jäljempänä myös huoneisto) sekä raakamaidon ja raaka-ainemaitojen kuljetuksia toimijoiden toimipaikkojen välillä. Raaka-ainemaidoilla tarkoitetaan tässä kaikenlaisia nestemäisiä maitopohjaisia raaka-aineita, välituotteita sekä jäännös- tai lopputuotteita, kuten maitoja, kermoja, hapatettuja nesteitä sekä heraa ja niiden kaltaisia tuotteita, joita kuljetetaan toimipaikkojen välillä.
Raakamaidon keräilyn ja maidon kuljetuksen yhteydessä valvontakohteen muodostaa kaikki maidon kuljetukseen käytettävän ajoneuvon - sekä mahdollisen perävaunun rakenteet, jotka joutuvat kosketuksiin maidon, ja maitopohjaisen raaka-aineen kanssa. Kuljetusrakenteita ovat esimerkiksi letkuliittimet, letkut, pumput, hanat, ilmanerotin, mittalaitteet, näytteenottolaite, säiliöt ja purkulaitteet sekä muut mahdolliset näihin liittyvät osat autossa ja mahdollisessa perävaunussa.
Valvontakohde kokonaisuuteen kuuluu edellä mainitun toiminnan omavalvonta, omavalvontaa toteuttava henkilöstö, sekä toiminnasta vastaava elintarvikealan toimija, eli asiaan liittyvä toimintakokonaisuus.
Valvontakohde ei siis ole ajoneuvo, vaikka juuri ajoneuvosta yleensä puhutaan, kuten tässäkin ohjeistuksessa, mutta tiedostettavaksi tämä seikka.
Raakamaidon keräilyä ja kuljetuksia ovat perinteisesti harjoittaneet seuraavat toimijat (enemmistöjärjestys):
-
- Maidontuotanto-osuuskunta (Rekisteröity Elintarvikehuoneisto REH)
- Maitoalan hyväksytty huoneisto (Hyväksytty Elintarvikehuoneisto HEH)
- Yksityinen liikennöitsijä (REH)
Raaka-ainemaitojen kuljetuksia harjoittavat etupäässä:
-
- Maitoalan hyväksytty huoneisto (HEH)
- Yksityinen liikennöitsijä (REH)
Kuljetusrakenteet omistaa lähes aina maitoalan hyväksytty huoneisto tai maidontuotanto-osuuskunta.
Keräily- ja/tai maidon kuljetukset rekisteröitynä elintarvikealan toimintana (REH)
Maitoalan toimintaa harjoittavan osuuskunnan, sekä yksityisen liikennöitsijän hallinnassa olevat ajoneuvot ovat yleensä yksittäisiä valvontakohteita ja näkyvät Vatissa erikseen
Keräily- ja maidon kuljetukset maitoalan hyväksytyn huoneiston hyväksynnässä (HEH)
Maitoalan hyväksytyn elintarvikehuoneiston hallinnassa olevat ajoneuvot eivät yleensä näy Vatissa erikseen, koska ne ovat osa hyväksytyn huoneiston ”välineistöä”. Maitoalan hyväksytyn huoneiston hyväksymispäätöksestä tulee tällöin selvitä yksiselitteisesti, että ajoneuvot ja kuljetustoiminta ovat osa hyväksyntää.
Ajoneuvot sekä keräily ja kuljetukset omavalvontoineen voidaan liittää maitoalan hyväksytyn huoneiston hyväksyntään päätöksellä, jos ne puuttuvat ja toiminta katsotaan osaksi hyväksytyn huoneiston toimintaa ja hyväksytty huoneisto käytännössä vastaa toiminnasta. Muutos on olennainen.
Keräilyn ja maidon kuljetusten valvonta
Raakamaidon keräilyä ja kuljetuksia harjoittavien ajoneuvojen valvonta ja tarkastukset kohdistuvat:
-
- Maitoalan hyväksyttyyn huoneistoon (HEH)
- Maidontuotanto-osuuskuntaan (REH)
- Yksityiseen liikennöitsijään (REH)
Tällöin toimija on jokin edellä mainittujen vaihtoehtojen mukainen elintarvikealan toimija, jonka tulee olla valvontakohde Vatissa. Valvonta kohdistuu kuljetusrakenteisiin, toiminnan omavalvontaan, sekä toimintaan kokonaisuutena.
Monet maidon kuljetusajoneuvot liikkuvat 24/7 monen kuljettajan voimin. Jokainen ajoneuvo käy jossain maitoalan hyväksytyssä huoneistossa laitoksessa päivittäin purkamassa kuorman tai useita vuorokaudessa. Jokaisella ajoneuvolla on kuitenkin ainakin vähintään yksi huoltopäivä vuodessa. Näin ollen tarkastuksia on mahdollista suorittaa esimerkiksi edellä mainituissa tilanteissa.
Maidontuotanto-osuuskunnan ja yksityisen liikennöitsijän ajoneuvojen valvonta tapahtuu, kuten kuljetusta harjoittavan elintarvikehuoneiston valvonta. Valvontayksikkö ilmoittaa toimijalle minkä ajoneuvon yksikkö haluaa tarkastaa. Toimija järjestää valvontayksikölle tilaisuuden (aika ja paikka) suorittaa ajoneuvon sekä mahdollisen perävaunun tarkastuksen valvonta-alueella. Ajoneuvon kotipaikan ei tarvitse olla valvontayksikön alueella.
Hyväksytyn huoneiston ajoneuvoja valvotaan laitoksen valvontakäynneillä. Valvonta tapahtuu, kuten meijerin koneiden, tuotannon ja omavalvonnan valvontaa tehtäessä. Toimija järjestää pyydettäessä valvontayksikölle tilaisuuden suorittaa ajoneuvon tarkastuksen (aika ja paikka). Ajoneuvon tarkastuksen voi suorittaa esimerkiksi hyväksytyn huoneiston pihalla tai maidon vastaanottohallissa. Ajoneuvoa ei siis tarvitse viedä Vatiin omaksi valvontakohteeksi.
Ajoneuvoja Vatiin vietäessä tulee kiinnittää huomiota valvontakohteen Toimintatyyppiin, Toimintaluokkaan, sekä kohtaan Toiminnan ominaisuudet, jotta tarkastuksia voivat suorittaa myös sen paikkakunnan valvontayksikkö, jonka alueella ajoneuvo etupäässä toimii. Tästä jäljempänä lisää.
Valvontayksikkö voi myös määrätä toimijan järjestämään tilaisuuden tarkastaa tällainen ajoneuvo toimijan kotipaikan valvonta-alueella.
Kuljetusrakenteiden kuntoon ja siisteyteen, sekä huoltoon ja kunnossapitoon kiinnitetään huomiota, että puhdistuksen ja puhtauden tarkkailuohjelmaan ja niiden toteutukseen. Näytteenoton tutkimustuloksia katsotaan. Tuloksia tarkastellaan kirjanpidosta tai niitä toimitetaan valvontayksikköön sopimuksen mukaan. Tarkastuksen muistilista -malli on saatavissa täältä (pdf). (Myös kohta Lisää tietoa). Muistilistaa voi käyttää raporttipohjana, jonka voi tallentaa Vatiin liitteenä.
Tarkastushavaintojen arviointi tapahtuu asiaan kuuluvien Oiva-rivien, kuten esimerkiksi 1.6, 2.2, 2.3, 3.1, 3.2, 5.1, 6.2 jne. mukaisesti. Ruokavirasto suosittelee, että tarkastettaessa maidon kuljetusajoneuvoa tai -ajoneuvoja, Tarkastusraporttiin merkitään ajoneuvon liikennöitsijä ja rekisterinumero aina raportin alkuun. Jos samalla kerralla tarkastetaan useampi ajoneuvo, merkitään ajoneuvon liikennöitsijä ja rekisterinumero kunkin huomioidun arviointirivin lisätietoihin. Hyväksytyn huoneiston ajoneuvon tarkasturaporttiin merkitään toimijan tai liikennöitsijän nimi ja ajoneuvon rekisterinumero.
Jos ajoneuvoja on paljon, ei kaikkia ole tarkoitus tarkastaa heti, vaan edustava otos eri ikäisistä, tai saman valmistussarjan ajoneuvoista saattaa riittää. Tuloksen perusteella voi arvioida tarvitseeko otosta laajentaa.
Keräily ja maidon kuljetukset valvontatietojärjestelmä Vatissa
Tiedot maidon keräilyyn ja kuljetuksiin käytettävistä ajoneuvoista tulee tallentaa Vati-järjestelmään. Myös tieto, kuuluuko toiminnan vastuu osuuskunnalle vai liikennöitsijälle on tärkeää kirjata Vatiin. Valvontayksiköiden tulee hankkia tietoa omalla valvonta-alueella olevista raakamaidon keräilyä ja maidon kuljetuksia harjoittavista toimijoista.
Myös maidontuotanto-osuuskunnat ja keräilystä vastaavat liikennöitsijät tulee tallentaa valvontakohteiksi Vatiin ja kirjata näiden käyttämät keräilyajoneuvot sekä toiminta. Kunkin valvontayksikön on syytä käydä läpi oman alueen maitoalan kuljetustoimintaa harjoittavat toimijat, sekä tehdä havaintoja valvonta-alueella liikkuvista maitoalan kuljetustoimijoista.
Jos valvontayksiköllä ei ole tietoa mitä kalustoa ja kuinka paljon yksikön alueen toimijoilla on tai alueella havaitaan toimintaa, valvontayksikkö voi vaatia toimijalta selvityksen tämän hallitsemista ajoneuvoista ja perävaunuista.
Maidon kuljetusten merkintä Vatin ominaisuustiedoissa:
1.) Jos maidon kuljetusajoneuvo halutaan näkyvän kaikille valvojille, jolloin tarkastuksia voivat suorittaa myös muut valvontayksiköt, on käytettävä Vatissa seuraavia valintoja:
-
- Toimintaluokka: Elintarvikkeiden kuljetukset
- Toimintatyyppi: Elintarvikkeiden kuljetus jäähdytettynä
- Toiminnan ominaisuudet:
-
- Elintarvikkeiden säiliökuljetus: Kyllä
- Säiliökuljetusautojen määrä: Valitaan ajoneuvojen lukumäärän luokka
- Kuljetusvälineet:
- merkitään ajoneuvojen lukumäärä myös ”Auto KPL”-kenttään
- valinta Vain säiliökuljetusta (alareuna) aktivoidaan
- Elintarvikkeiden säiliökuljetus: Kyllä
-
- Ominaisuustietoihin laitetaan Elintarvikkeiden säiliökuljetus: Kyllä ja Säiliökuljetusautojen määrään valitaan maitoautojen lukumäärä
- Kuljetusvälineisiin merkitään myös maitoautojen lukumäärä ’’Auto’’-kenttään ja tehdään valinta ”Vain säiliökuljetusta”
- Kun ajoneuvot kuljettavat saman Osuuskunnan maitoja, ajoneuvot tulee nimetä Osuuskunnan nimllä kohtaan Toimipaikka, oli kuljetusliike mikä hyvänsä. Varsinaisen toiminnan toteuttajan esimerkiksi liikennöitsijän nimi kohtaan Toiminnan nimi.
2.) Jos maidon kuljetusajoneuvon valvonta ja tarkastukset halutaan suorittaa vain oman valvontayksikön toimesta, on käytettävä Vatissa seuraavia valintoja:
-
- Valinnat tehdään kuten kohdassa 1) on mainittu, mutta on jätettävä kohdan 1) ohjeessa viimeisenä mainitun kohdan Kuljetusvälineet ”Auto KPL”-kentän ajoneuvojen lukumäärä pois.
Kuljetusvälineet – Auto -kohta määrittää sen, että kohteesta tulee ’’Liikkuva kohde’’ jolloin kaikki valvontayksiköt voivat tarkastaa kohteen.
Ruokavirasto pyytää valvojia ystävällisesti tarkistamaan valvomiensa ja jo Vatiin vietyjen maitoalan keräily- ja kuljetustoimintaa harjoittavien toimijoiden tiedot Vatissa, jotta valvontakohteet ovat perustettu Vatiin edellä kuvatun ohjeen mukaan.