Mehun, täysmehun ja nektarin koostumus
1. Täysmehut
1.1. Hedelmätäysmehut
Hedelmätäysmehu
- hedelmistä mekaanisilla menetelmillä valmistettu (esimerkiksi puristamalla tai linkoamalla)
- ei ole lisätty vettä eikä muita valmistusaineita, kuten sokeria
Tiivisteestä valmistettu hedelmätäysmehu
- valmistettu hedelmätäysmehutiivisteestä palauttamalla sama määrä vettä kuin tiivistettäessä on poistettu
Hedelmätäysmehutiiviste
- tietty osa vedestä poistettu; vähintään 50 %, jos tarkoitettu suoraan kulutukseen
Vedellä uutettu hedelmätäysmehu
- valmistettu uuttamalla maltoisia tai kuivattuja kokonaisia hedelmiä
Hedelmätäysmehujauhe
1.2. Kasvistäysmehut
Kasvistäysmehu
- mekaanisilla menetelmillä valmistettu (esimerkiksi puristamalla tai linkoamalla)
- ei ole lisätty vettä
Tiivisteestä valmistettu kasvistäysmehu
- valmistettu kasvistäysmehutiivisteestä palauttamalla sama määrä vettä kuin tiivistettäessä on poistettu
2. Hedelmänektari
- valmistuksessa käytetty hedelmätäysmehua, tiivisteestä valmistettua hedelmätäysmehua, hedelmätäysmehutiivistettä, vedellä uutettua hedelmätäysmehua tai hedelmätäysmehujauhetta, ja/tai soseutettua hedelmää (tai hedelmäsosetiivisteen tai näiden tuotteiden seosta) ja vettä
- vähimmäishedelmä pitoisuus määrätty (mehu- ja/tai sose)
- sokereita ja/tai hunajaa enintään 20 % painosta
- sokerit voidaan korvata osittain tai kokonaan makeutusaineilla
- sellaisenaan juotavaa
3. Mehu
- valmistuksessa käytetty hedelmä- tai kasvistäysmehua ja vettä sekä sokereita tai makeutusaineita
- sellaisenaan juotava tai laimennettava
- täysmehupitoisuutta ei ole määritelty (aikaisemmin ollut vähintään 35 %)
- hedelmänektarin määritelmän täyttävää valmistetta ei saa nimittää mehuksi
4. Muut nestemäiset marja- ja hedelmätuotteet
- ei ole koostumukseltaan hedelmä- tai kasvistäysmehua, hedelmänektaria tai mehua koskevien määräysten mukainen
- esimerkiksi mehujuoma, mehujuomatiiviste, juomatiiviste, marjavalmiste tai marjamehuvalmiste
- sellaisenaan juotava tai laimennettava
- täysmehun ja sokerin määriä ei ole rajoitettu
Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023