Maatamme voi pitää sienestäjän paratiisina. Runsassatoisena sienivuonna ruokasieniä kerätään talteen jopa yli 16 miljoonaa kiloa, heikoimpina sienivuosina vain hiukan yli 3 miljoonaa kiloa. Lähes koko poimittu sato menee poimijoiden omaan kotitalouskäyttöön. Myyntiin päätyy arviolta miljoona kiloa sieniä eri kanavien kautta. Aina 1990-luvun loppupuolelle saakka haaparousku oli eniten kerätty sienilaji. Vuosituhannen vaihduttua ykköspaikan haltijaksi ovat nousseet herkkutatit. Ne ovat kaupallisesti tärkein sieniryhmä ja merkittävä vientituote. Lisää tietoa suositeltavista ruokasienilajeista löydät täältä.
Maassamme kasvaa runsaat kaksikymmentä sellaista sienilajia, jotka voivat käytännössä aiheuttaa myrkytyksiä. Myös ruokasienten joukossa on sellaisia sieniä, jotka käsittelemättöminä ovat myrkyllisiä. Lisää tietoa myrkkysienistä löydät täältä.
Kaikkien elintarvikkeiden ja niistä vastaavien elintarvikealantoimijoiden tulee täyttää elintarvikelainsäädännön vaatimukset, muun muassa:
- Elintarvikealan toiminnan aloittamisesta on tehty tarvittavat ilmoitukset valvontaviranomaisille.
- Valmistus ja myynti on elintarvikelainsäädännön mukaista. Oiva-raportit tuovat elintarvikehuoneistojen valvontatiedot julkisiksi.
- Toiminnassa noudatetaan elintarvikehuoneistoihin ja laitoksiin liittyvää ohjeistusta soveltuvin osin.
- Toimija noudattaa omavalvontaansa, jossa on huomioituna elintarviketurvallisuuden ja elintarvikemääräysten kannalta kriittiset kohdat sekä takaisinvedot.
- Lisäaineita, aromeja ja entsyymejä käytetään lainsäädännön mukaisesti.
- Muuntogeenisiä ainesosia (GM) käytetään vain lainsäädännön mukaisesti.
- Tuotteet eivät sisällä hyväksymättömiä uuselintarvikkeita.
- Tuotteet eivät sisällä terveydelle vaarallisia määriä vierasaineita.
- Yleiset pakkausmerkinnät on tehty elintarviketietoasetuksen mukaisesti.
- Markkinoinnissa käytetään vain sallittuja ravitsemus- ja terveysväitteitä.
- Pakkaus- ja muita elintarvikekontaktimateriaaleja käytetään oikein.
- Tuotteet ja valmistuksessa käytetyt raaka-aineet ovat jäljitettävissä.
Lisätietoa
- Sienten käsittelyohjeet Cesium-137 -pitoisuuden vähentämiseksi
- Ruokasienten ja myrkkysienten kuvat LuontoPortin internetsivuilla
- Arktiset Aromit ry
- Myrkytystietokeskus
- Suomen Sieniseura: Minne sienestämään?
Standardit
- Herkkutattien standardi (UNECE standard FFV-54 concerning the marketing and commercial quality control of ceps)
- Kantarellien standardi (UNECE standard FFV-55 concerning the marketing and commercial quality control of the family of chanterelles)
- Viljeltyjen sienten standardi (UNECE standard FFV-24 concerning the marketing and commercial quality control of cultivated mushrooms)
- Tryffelien standardi (UNECE standard FFV-53 concerning the marketing and commercial quality control of truffles)
- Kantarellien standardi (Codex standard for fresh fungus "chanterelle" (European Regional Standard) Codex stan 40-1981)
- Syötävät sienet ja sienituotteet (Codex general standard for edible fungi and fungus products codex stan 38-1981)
- Kuivatut syötävät sienet (Codex standard for dried edible fungi codex stan 39-1981)