Lihantarkastuspäätös

Lihantarkastuksessa teurastamon virkaeläinlääkäri joko hyväksyy lihan ihmisravinnoksi kelpaavaksi tai hylkää lihan. Hyväksytty liha leimataan terveysmerkillä hyväksymisen merkiksi. Terveysmerkinnästä ilmenee teurastamolle, pienteurastamolle tai riistan käsittelylaitokselle Ruokaviraston antama hyväksymisnumero, laitoksen sijaintimaa sekä Euroopan yhteisön lyhenne. Leimaamisesta on kotieläinten osalta annettu tarkempia määräyksiä komission täytäntöönpanoasetuksella (EU) 2019/627. Virkaeläinlääkäri voi myös määrätä hyväksytyn lihan käsittelylle erityisehtoja tietyissä tapauksissa, jotka on määritelty maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 315/2021 elintarvikevalvonnasta. Tällöin liha merkitään hyväksymisleimojen lisäksi määrätyn erityiskäsittelyn ilmaisevalla leimalla. 

Lihantarkastuksesta annetaan pyynnöstä elintarvikelain 42 §:n mukainen kirjallinen päätös. Päätöstä ei tarvitse allekirjoittaa. Päätökseen on liitettävä oikaisuvaatimusohje.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 315/2021 elintarvikevalvonnasta 14 §:n mukaan päätöksessä on oltava seuraavat tiedot:

  1. päätöksen tehnyt viranomainen ja päätöksen tekemisen ajankohta
  2. asianosaiset, joihin päätös välittömästi kohdistuu
  3. riittävät eläin- tai eräkohtaiset yksilöintitiedot
  4. päätöksen kohteena olevien ruhojen tai lihan määrä
  5. hylkäyssyy tai miten asia on muutoin ratkaistu
  6. sen henkilön nimi ja yhteystiedot, jolta asianosainen voi pyytää tarvittaessa lisätietoja päätöksestä

Asianosaisasemassa lihantarkastusasiassa on ensisijaisesti se, jonka hallussa eläin/ruho on tarkastushetkellä. Asianosainen määrittyy tapauskohtaisesti, mutta lähtökohtaisesti lihan haltija on teurastamo.

Ruokavirasto on antanut lihantarkastuspäätöksen laatimista koskevan ohjeen. Ohjeen liitteenä on mallilomake lihantarkastuspäätösten laatimista varten sekä lomakkeen täyttöohje. Linkit ohjeisiin löytyvät oikealta sivupalkista.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023