Riistan lihantarkastusta koskevat poikkeukset

Lihantarkastusta koskeva lainsäädäntö uudistui, kun EU:n valvonta-asetus (EU) 2017/625 tuli voimaan 14.12.2019. Lihantarkastuksesta säädetään tarkemmin sen nojalla annetussa komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2019/627.

Täytäntöönpanoasetuksen 12 artiklan mukaan ruhoille ja niiden mukana toimitettaville eläimen osille on tehtävä post mortem- eli lihantarkastus viipymättä teurastuksen jälkeen tai mahdollisimman pian riistan käsittelylaitokseen saapumisen jälkeen. Riistan osalta elimiä ei tarvitse toimittaa tarkastettavaksi, jos koulutettu henkilö on tarkastanut ne pyyntipaikalla eikä ole havainnut mitään poikkeavaa elimissä ja eläimen käytöksessä, eikä ympäristön saastumisesta ole epäilyä.

Täytäntöönpanoasetuksen 13 artiklassa on annettu toimivaltaiselle viranomaiselle mahdollisuus joustamiseen lihantarkastuksen tekemisestä ”mahdollisimman pian” riistan käsittelylaitokseen saapumisen jälkeen. Tämä joustaminen on mahdollista silloin, kun toiminta on pienimuotoista, laitoksessa on riittävät tilat lihan ja muiden eläinten osien varastoimiseksi tarkastamista varten ja lihantarkastuksen suorittaa virkaeläinlääkäri. Pienimuotoisen toiminnan rajana on 1000 eläinyksikön teurastaminen vuodessa, tai 150 000 siipikarjaan, jäniseläimiin tai luonnonvaraiseen pienriistaan kuuluvan eläimen teurastaminen vuodessa.

Lihantarkastusta voi näillä ehdoilla lykätä kuitenkin enintään 24 tuntia siitä, kun eläin on loppuun teurastettu.

Täytäntöönpanoasetuksen 15 artiklan mukaan pienissä riistan käsittelylaitoksissa, joissa käsitellään alle 1000 eläinyksikköä vuodessa, virkaeläinlääkäri voi hygieniasyistä sallia täysikasvuisen luonnonvaraisen suurriistan leikkaamisen neljännesruhoiksi ennen lihantarkastusta. Katkaisu on voitava tehdä hygieenisesti ja ruhon osien yhteenkuuluvuus on voitava varmistaa lihantarkastuksessa.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023