Tarhatun riistan teurastus ja lihantarkastus

Tarhatulla riistalla tarkoitetaan muita tarhattuja maanisäkkäitä kuin kotieläimiä pidettäviä sorkka- ja kavioeläimiä sekä tarhattuja sileälastaisia lintuja. Tarhattua riistaa ovat esimerkiksi tuotantotarkoituksessa tarhattavat villisiat, valkohäntäpeurat, kuusipeurat, metsäpeurat, metsäkauriit, jäniseläimet kuten esimerkiksi kanit, muflonit, saksanhirvet, strutsit ja emut. Myös porot ovat tarhattua riistaa.

Yleiseen kulutukseen toimitettavaa tarhattua riistaa koskee lihantarkastuspakko. Tarkastamatonta tarhatun riistan lihaa tai siitä valmistettuja tuotteita ei saa toimittaa myyntiin ja yleiseen kulutukseen. Lihantarkastusvaatimus ei kuitenkaan koske tiettyjä porojen ja kanien lihaan liittyviä poikkeuksia. Lisätietoa poronlihan suoramyynnistä ja kanien lihan myynnistä löytyy oikealta sivupalkista.

Tarhatun riistan teurastus ja lihantarkastus tulee tehdä hyväksytyssä teurastamossa tai riistan käsittelylaitoksessa. Tarhatun riistan lihantarkastuksen tekee aina virkaeläinlääkäri.

Tarhatun riistan teurastamot ja riistan käsittelylaitokset hyväksyy ja valvonnan niissä järjestää Ruokavirasto. Poroteurastamot hyväksyy ja valvonnan niissä järjestää Lapin aluehallintovirasto. Lisätietoa hyväksymisen hakemisesta löytyy Ruokaviraston sivulta Teurastamon hyväksyminen. Tarhatun riistan teurastamiseen hyväksytyt teurastamot ja riistan käsittelylaitokset löytyvät Ruokaviraston ylläpitämältä hyväksyttyjen liha-alan laitosten listalta. Linkki laitoslistoihin löytyy oikealta sivupalkista.

Tarhatun riistan toimittaminen teurastamolle

Tarhatun riistan lihantarkastukseen kuuluva eläinten elävänä tarkastaminen voidaan tehdä alkuperätilalla. Myös teurastus on mahdollista aloittaa alkuperätilalla tietyin ehdoin, jos valvontaviranomainen antaa siihen luvan. Teurastuksen aloittamiseen kuuluu tainnutus, verenlasku ja mahdollisesti sisäelinten poisto. Teurastuksen suorittavalla henkilöllä tulee olla lopetusasetuksen (neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009) mukainen kelpoisuustodistus. Eläimen lopettaminen tulee tehdä lopetusasetuksen mukaisesti, joten tarhatun riistaeläimen ampuminen rintakehään ei ole sallittua. Lisätietoa teuraseläinten lopettamisesta löytyy Ruokaviraston sivuilta Tuotantoeläinten lopetus ja teurastus.

Jos teurastus aloitetaan alkuperätilalla, tulee teurastetut eläimet kuljettaa teurastamolle tai riistan käsittelylaitokseen hygieenisesti ja ilman tarpeetonta viivytystä. Jos sisäelimet poistetaan eläimestä ennen kuljetusta, on elimet toimitettava teurastamoon tai riistan käsittelylaitokseen siten, että ne voidaan yhdistää siihen eläimeen, josta elimet ovat peräisin. Lisätietoa eläinten elävänä tarkastamisesta ja teurastuksen aloittamisesta alkuperätilalla löytyy Ruokaviraston ohjeesta ”Eläimen elävänä tarkastaminen (ante mortem -tarkastus) osana lihantarkastusta”. Linkki ohjeisiin löytyy oikealta sivupalkista.

Sivu on viimeksi päivitetty 12.8.2024