Kunnossapidon ja puhtaanapidon valvonta

Kunnossapidon ja puhtaanapidon valvonta oli valvonnan painopisteenä sekä ilmoitetuissa että hyväksytyissä elintarvikehuoneistoissa vuosina 2020 ja 2021. Työn suunnittelu aloitettiin Ruokavirastossa jo edellisenä vuonna. Näiden painopisteiden valvonta jatkui edelleen vuonna 2021, koska kaikkia suunnitelmallisen valvonnan tarkastuskäyntejä ei voitu toteuttaa vuoden 2020 aikana COVID-19 -epidemian vuoksi. Valvonnan tulosten tarkastelu tapahtuu vuonna 2022. Tulosten raportointi ja viestintä tehdään vuonna 2023.

Kunnossapito ja puhtaanapito ovat keskeisiä perusasioita elintarvikehuoneistojen toiminnassa. Jos nämä osa-alueet eivät ole kunnossa, pintojen likaisuus ja huonokuntoisuus voivat heikentää elintarviketurvallisuutta.

Painopisteen tavoite

Kunnossapidon ja puhtaanapidon osalta on tavoitteena, että kuntien valvontaviranomaiset tekevät valvontaa yhdenmukaisesti, havaittuihin epäkohtiin puututaan ja varmistetaan, että epäkohdat tulevat korjatuiksi sovituissa aikatauluissa.

Painopistetyö toteutettiin siten että kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset tarkastivat kunnossapitoon ja puhtaanapitoon liittyvät Oiva-rivit suunnitelman mukaisesti tarkastettavissa kohteissa muiden suunniteltujen tarkastettavien asioiden lisäksi. Myös Ruokaviraston valvonnassa olevissa laitoksissa kunnossapidon ja puhtaanapidon oli valvonnan painopisteenä.

Ennen varsinaisen käytännön tarkastusten tekemistä, pidettiin muutamilla koulutuspäivällä aiheeseen liittyviä luentoja. Ruokavirasto piti yhdessä eri aluehallintoviranomaisten kanssa 5 koulutustilaisuutta sekä vuonna 2020 että 2021. Koulutustilaisuuksiin osallistui kyseisen alueen elintarvikevalvontaviranomaisia. Lisäksi koulutettiin Ruokaviraston lihantarkastusyksikön tarkastuseläinlääkäreitä vuonna 2020.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023