Elintarvikkeiden lämpötilahallinnalla, kuten kylmäketjun ylläpidolla, valmistusprosessien lämpökäsittelyillä ja tehokkaalla jäähdytyksellä on merkittävä rooli elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun varmistamisessa. Lämpötilahallinta elintarvikehuoneistoissa on valittu valtakunnalliseksi elintarvikevalvonnan painopisteeksi vuosille 2023-2024.
Painopiste koskee elintarvikkeiden säilytyksen ja käsittelyn lämpötilahallintaa sekä rekisteröidyissä että hyväksytyissä elintarvikehuoneistoissa. Painopisteen tavoitteena on vahvistaa elintarvikevalvojien ja elintarvikealan toimijoiden osaamista sekä parantaa lämpötilahallinnan valvonnan yhdenmukaisuutta ja kattavuutta.
Painopistetyön valmistelu on aloitettu Ruokavirastossa vuoden 2022 aikana muun muassa Oiva-arviointikokonaisuuden 6 yhdenmukaistamisella. Päivitetyt lämpötilahallinnan Oiva-arviointiohjeet otettiin käyttöön 2.1.2023. Myös muut Ruokaviraston lämpötilahallintaa koskevat ohjeet katselmoidaan ja päivitetään. Ohjeiden päivitys on aloitettu ja sitä jatketaan painopistevuosien ajan.
Elintarvikevalvojille järjestetiiin maaliskuussa 2023 koulutusta lämpötilahallinnan valvonnasta elintarvikehuoneistoissa.
Painopistevalvontaa toteutetaan elintarvikehuoneistoissa vuosina 2023-2024.