Pandemiavalmiuden kehittäminen

Kriisivalmiudesta huolehtiminen kuuluu ympäristöterveydenhuollon ja siihen sisältyvän elintarvikevalvonnan tehtäviin kaikilla hallinnontasoilla. Tärkeä osa varautumista on toiminnan jatkuva parantaminen erityistilanteista saatujen kokemusten avulla.

Koronapandemia on erityistilanne, joka on toisaalta tuonut esiin toiminnan vahvuuksia mutta myös nostanut esiin kehittämistarpeita. Tähänastiset havainnot koronapandemian aikaisista poikkeustoimista ja tarpeista on tärkeä koota yhteen ja hyödyntää ympäristöterveydenhuollon kriisivalmiuden kehittämisessä.

Painopisteen tavoite

Painopisteen tavoitteena on kehittää ympäristöterveydenhuollon kriisivalmiutta. Tavoitteeseen pääsemiseksi kootaan yhteen koronapandemian aikana esiin nousseet havainnot kriisivalmiudesta ja sen kehittämiskohteista. Painopistetyössä valmistellaan toimenpidesuunnitelma tunnistettujen kehittämiskohteiden kehittämiseksi ja kriisivalmiuden parantamiseksi. Kehitettäväksi kohteeksi on noussut yleinen valmius- ja varautuminen, jota edistetään painopisteenä. Toimenpiteet sisällytetään ympäristöterveydenhuollon toimintaan ja valmiussuunnitelmiin eri hallinnontasoilla.

Painopisteen toteumaa seurataan kussakin varautumisesta vastaavassa yksikössä oman varautumissuunnitelmansa mukaisesti.  

Painopistetyön suunnitteluun ovat osallistuneet Ruokavirasto, Valvira, Tulli, Puolustusvoimat sekä Aluehallintovirastojen ja kunnallisten elintarvikevalvontayksikköjen edustajat.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023