Viranomaisen toteuttaman elintarvikevalvonnan tulee olla vaikuttavaa ja yhdenmukaista sekä toteuttaa hyvää hallintoa. Tehtävä vaatii laaja-alaista substanssi-, tarkastus- ja hallintomenettelyosaamista. Ruokavirasto on tuottanut runsaasti materiaalia näiltä osa-alueilta, mutta tieto on usein hyvin hajallaan eikä yhdisty valvojan näkökulmasta tarkoituksenmukaisiksi kokonaisuuksiksi. On myös osa-alueita, joilla tarvitaan uutta ohjeistusta.
Ruokaviraston taholta on viime vuosina painotettu valvonnan valmentavaa otetta suhteessa elintarvikealan toimijaan. Toisinaan tarkastuksiin liittyvät vuorovaikutustilanteet voivat olla hyvinkin haastavia. Vuorovaikutusta ja valmentavaa otetta on kuitenkin käsitelty varsin vähän Ruokaviraston antamassa ohjauksessa ja koulutuksessa. Valvojat ovat toivoneet työkaluja erityisesti haastavissa valvontatilanteissa toimimiseen.
Painopisteen tavoite
- valvontaviranomaisten hallinnollisen osaamisen vahvistaminen (sisältäen vastuut, velvollisuudet, roolit ja pakkokeinot) ja
- tarkastusten toteuttaminen vaikuttavasti ja yhdenmukaisesti (sisältäen menettelytavat tarkastuksella, tiedon hyödyntämisen ja vuorovaikutuksen).
Tavoitteeseen pyritään kokoamalla valvonnassa tarvittava osaaminen valvojan työkalupakiksi, josta tieto on löydettävissä helposti ja ymmärrettävästi.
Työkalupakkiin lisätään osa-alueita tarpeen mukaan ja eri vuosina painotetaan ja kehitetään eri asioita.