Valvonnan perusmaksuvelvoite ei koske alkutuotantoa eikä alkutuotannon osaksi katsottavaa elintarvikkeiden käsittelyä lukuun ottamatta itujen käsittelyä hyväksytyssä alkutuotantokohteessa.
Alkutuotannon osaksi katsottava elintarvikkeiden käsittely on vuosimaksuvelvoitteen ulkopuolella
Elintarvikehygienia-asetuksen 318/2021 alussa on määritelty itujen (8 §) ja kasvien (8 §), maidon (11 §), kananmunien (14 §), hunajan (16 §), kalojen (17 §) ja riistan (21 §) osalta mikä toiminta/elintarvikkeiden käsittely on osa alkutuotantoa eli kansallisten helpotusten mukaista toimintaa alkutuotannon yhteydessä.
Kasvisten alkutuotanto
Kasvisten käsittely osana alkutuotantoa määritellään elintarvikehygienia-asetuksen 318/2021 8 §.
Toimija saa:
- luovuttaa suoraan kuluttajalle ituja enintään 5 000 kilogrammaa vuodessa, lehtivihanneksia enintään 50 000 kilogrammaa vuodessa ja muita kasviperäisiä alkutuotannon tuotteita ja sieniä enintään 100 000 kilogrammaa vuodessa;
- toimittaa tämän momentin 1 kohdassa mainitut määrät kasviperäisiä alkutuotannon tuotteita ja sieniä vuodessa kevennetyin vaatimuksin paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat tuotteet suoraan kuluttajalle
Jos kohdan 1 määrät suoraan kuluttajalle luovuttamisen osalta ylittyvät muiden kuin itujen osalta niin toimijan on tehtävä 4 §:n mukainen ilmoitus rekisteröintiä varten ja toimijalla on oltava suoraan kuluttajalle myyntiä varten rekisteröity elintarvikehuoneisto (rekisteröityä elintarviketoimintaa koskee valvonnan perusmaksu)
Jos kohdan 1 määrät suoraan kuluttajalle luovuttamisen osalta ylittyvät itujen osalta niin toimijan on haettava alkutuotantopaikalle hyväksyntä (hyväksyttyä alkutuotantopaikkaa koskee valvonnan perusmaksu)
HUOM: Alkutuotannon toimija voi toimittaa kasveja ja sieniä vähittäiskauppaan ilman määrärajoituksia, kohta 2, mutta jos määrät ylittyvät ei toimintaa voi tehdä kevennetyin vaatimuksin ja elintarvikehygienia-asetuksen 7 §:n vaatimukset veden tutkimisesta ovat voimassa.
Maidon alkutuotanto
Maidon käsittely osana alkutuotantoa määritellään elintarvikehygienia-asetuksen 318/2021 10 §.
Elintarvikelain 22 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen kansallisten sääntöjen mukaisesti alkutuotannon toimija saa:
- luovuttaa suoraan kuluttajalle alkutuotantopaikalla ternimaitoa enintään 2 500 kilogrammaa vuodessa ja raakamaitoa enintään 2 500 kilogrammaa vuodessa;
- toimittaa jäädytettyä ternimaitoa paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat sen suoraan kuluttajalle, enintään 2 500 kilogrammaa vuodessa
Munien alkutuotanto
Munien käsittely osana alkutuotantoa määritellään elintarvikehygienia-asetuksen 318/2021 14 §.
Elintarvikelain 22 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen kansallisten sääntöjen mukaisesti alkutuotannon toimija saa:
- luovuttaa kananmunia suoraan kuluttajalle alkutuotantopaikalla, paikallisessa torikaupassa tai ovelta ovelle myynnissä enintään 20 000 kilogrammaa vuodessa;
- toimittaa kananmunia vähittäiskauppoihin neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä munien kaupan pitämisen vaatimusten osalta annetun komission asetuksen (EY) N:o 589/2008 34 artiklassa tarkoitetulla poikkeusalueella enintään 30 000 kilogrammaa vuodessa;
- luovuttaa muita linnunmunia kuin kananmunia suoraan kuluttajalle enintään 5 000 kilogrammaa vuodessa;
- toimittaa muita linnunmunia kuin kananmunia paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat tuotteet suoraan kuluttajalle, enintään 5 000 kilogrammaa vuodessa
Hunajan alkutuotanto
Hunajan käsittely osana alkutuotantoa määritellään elintarvikehygienia-asetuksen 318/2021 16 §.
Elintarvikelain 22 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen kansallisten sääntöjen mukaisesti alkutuotannon toimija saa:
- luovuttaa suoraan kuluttajalle hunajaa enintään 2500 kilogrammaa vuodessa;
- toimittaa tämän momentin 1 kohdassa mainitun määrän hunajaa vuodessa kevennetyin vaatimuksin paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat hunajan suoraan kuluttajalle.
Kalastustuotteiden alkutuotanto
Kalastustuotteiden käsittely osana alkutuotantoa määritellään elintarvikehygienia-asetuksen 318/2021 17 §.
Elintarvikelain 22 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen kansallisten sääntöjen mukaisesti kalastaja tai kalankasvattaja saa luovuttaa kalastustuotteita alkutuotannon tuotteina suoraan kuluttajalle enintään 5 000 kilogrammaa vuodessa.
Riistan alkutuotanto
Riistan käsittely osana alkutuotantoa määritellään elintarvikehygienia-asetuksen 318/2021 21 §.
Elintarvikelain 22 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen kansallisten sääntöjen mukaisesti metsästäjä tai metsästysseura saa:
- luovuttaa suoraan kuluttajalle enintään 1 000 luonnonvaraista nylkemätöntä jänistä tai kania vuodessa, enintään 3 000 luonnonvaraista kynimätöntä lintua vuodessa sekä enintään 10 luonnonvaraista nylkemätöntä hirveä, enintään 50 luonnonvaraista nylkemätöntä metsäkaurista ja enintään 30 luonnonvaraista nylkemätöntä valkohäntäpeuraa tai muuta hirvieläintä vuodessa;
- toimittaa tämän momentin 1 kohdassa mainitut määrät alkutuotannon tuotteita vuodessa paikallisille vähittäisliikkeille, jotka toimittavat lihan ja tuotteet suoraan kuluttajalle.