Valvonnan perusmaksu ei koske pienimuotoisia rekisteröitäviä (ilmoitettavat elintarvikehuoneistot), jotka käsittelevät poron ja riistan lihaa. Toiminta on tarkemmin määritelty elintarvikehygienia-asetuksen (318/2021) 33 §:ssä ja 34 §:ssä. Käytännössä tarkoitetaan määrältään rajattua pienimuotoista poron kuivalihan ja lihan luovuttamista poronhoitoalueella ja riistan lihan luovuttamista metsästäjiltä kuluttajalle ja suoraan vähittäismyyntiin. Nämä toiminnot ovat sallittuja kun toiminnasta on tehty ilmoitus rekisteröintiä varten. Toiminnot ovat vapautettuja valvonnan perusmaksusta.
Pieni määrä poron lihan myyntiä
Alkutuotannon toimija saa poronhoitoalueella:
- teurastaa poroja ja leikata niiden lihaa alkuperätilalla, sekä toimittaa poronlihaa suoraan kuluttajalle enintään 5 000 kilogrammaa vuodessa;
- valmistaa poron kuivalihaa alkuperätilalla ja toimittaa sitä suoraan kuluttajalle enintään 500 kilogrammaa vuodessa
Pieni määrä riistan lihan myyntiä
- metsästäjä, metsästysseura, riistanhoitoyhdistys tai poliisi saa luovuttaa suoraan kuluttajalle pieniä määriä luonnonvaraisen riistan lihaa. Kuitenkin karhun, villisian, ilveksen, mäyrän, majavan, rämemajavan ja muiden mahdollisten trikiinin isäntäeläinten liha on ensin tutkittava trikiinin varalta ja lihan luovutus kuluttajalle on sallittua vasta negatiivisen tutkimustuloksen varmistuttua. Näytteenotosta säädetään komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1375 liitteessä III. Tutkimus on tehtävä elintarvikelain 35 §:n 2 momentin mukaisesti;
-
metsästäjä voi myös toimittaa luonnonvaraisten jänisten, kanien, lintujen ja hirvieläinten lihaa paikalliseen vähittäismyyntiin, josta liha luovutetaan suoraan kuluttajalle. Metsästäjä voi toimittaa enintään 1000 jänistä tai kania, 3000 lintua, 10 hirveä, 30 peuraa ja 50 metsäkaurista vastaavan määrän lihaa vuodessa tai metsästysseura voi toimittaa enintään 1 000 jänistä tai kania, 3 000 lintua, 10 hirveä, 100 metsäkaurista ja 150 valkohäntäpeuraa vastaavan määrän lihaa vuodessa. Toiminta vaatii rekisteröidyn elintarvikehuoneiston. Lue lisää Ruokaviraston sivulta Tarkastamaton luonnonvarainen riista.