EFSAn riskinarvioinnin perusteella Euroopan komissio on todennut tarpeen riskinhallinnallisille toimille akryyliamidin vähentämiseksi elintarvikkeista. Komission asetuksessa (EU) 2017/2158 velvoitetaan pakolliseksi akryyliamidipitoisuuksiin tähtäävien vähentämistoimenpiteiden soveltaminen elintarvikealan toimijoiden omavalvonnassa. Lisäksi joidenkin toimijoiden osalta akryyliamidipitoisuuksien monitorointi (näytteenotto ja tutkimukset) on pakollista.
Asetusta on sovellettu 11.4.2018 alkaen. Asetus on sellaisenaan velvoittava ja sitä sovelletaan kaikissa jäsenvaltioissa. Asetus koskee niitä elintarvikealan toimijoita, jotka valmistavat ja saattavat markkinoille sen soveltamisalaan kuuluvia elintarvikkeita. Näitä tuotteita ovat tärkkelyspitoiset elintarvikkeet, joiden valmistukseen liittyy kuumennuskäsittely. Ruokavirasto on julkaissut tulkintaohjeen asetuksen soveltamisesta.