Akryyliamidiasetuksen ja elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuden valvonta on osa tavanomaista elintarvikevalvontaa, joka perustuu yrityksen omavalvontaan ja sen tarkastuksiin. Yritys, esimerkiksi valmistaja, vastaa tuotteidensa määräystenmukaisuudesta ja turvallisuudesta, myös akryyliamidin osalta.
Yrityksen tulee tunnistaa ja hallita akryyliamidiin liittyvät vaarat. Elintarvikealan yrityksen on kuvattava omavalvonnassaan kullekin akryyliamidiasetuksen soveltamisalaan kuuluvalle, valmistamalleen elintarvikkeelle (tai tarvittaessa elintarvikeryhmälle) vaaditut vähimmäistoimenpiteet ja niiden toteuttaminen käytännössä.
Paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset valvovat toimijan omavalvonnan oikeellisuutta ja riittävyyttä Oiva-järjestelmän mukaan. Paikallisten elintarvikevalvontaviranomaisten tulisi myös tehdä akryyliamiditutkimuksia markkinoilla olevista elintarvikkeista.
Ohjeet akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi
Ruokavirasto on valmistellut tulkintaohjeen asetuksen (EU) N:o 2017/2158 pohjalta akryyliamidipitoisuuksien vähentämiseksi ja vertailuarvojen noudattamiseksi. Euroopan komission asetuksen vaatimukset koskevat hyvin laajaa joukkoa elintarvikealan toimijoita, kuten elintarvikkeiden teollista valmistusta esimerkiksi leipomoissa, kahvipaahtimoissa tai lastenruokia valmistavissa elintarvikehuoneistoissa, mutta myös ravintoloita ja tarjoilupaikkoja, grillejä, paistopisteitä, kahviloita sekä suurtalouskeittiöitä.
Myös toimiala on kehittänyt työkaluja elintarviketuottajille elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuden vähentämiseksi. Euroopan komission internetsivuille kootut työkalut sisältävät neuvoja siitä, miten toimijat voivat vähentää akryyliamidin muodostumista eri elintarvikkeissa.