Hygieniapassitestiin voi valmistautua eri tavoin. Testin suorittamista varten voi esimerkiksi osallistua koulutukseen, mutta elintarvikehygienian perustietoja voi opiskella myös itsenäisesti mm. netistä ja kirjoista.
Elintarvikehygieniaan liittyvää koulutusta annetaan esimerkiksi elintarvikealan oppilaitoksissa osana opintoja. Myös monet yritykset ja hygieniapassitestaajat järjestävät koulutusta.
Ruokavirasto ei järjestä hygieniaosaamiseen liittyvää koulutusta. Ruokavirasto ei myöskään vastaa siitä koulutuksesta, julkaisuista tai opiskelumateriaaleista, joita eri tahot tai hygieniapassitestaajat mahdollisesti antavat. Kouluttamisesta ei ole olemassa säädöksiä, määräyksiä tai ohjeita.
Ruokaviraston nettisivuilta löytyy tietoa elintarvikehygienian osa-alueista:
- Perustiedot mikrobiologiasta ja elintarvikkeiden saastumisesta (kontaminaatiosta)
- Ruokamyrkytykset
- Hygieeninen toiminta
- Henkilökohtainen hygienia
- Puhtaanapito
- Omavalvonta
- Lainsäädäntö, viranomaiset
Elintarvikehygieniaa koskeva lainsäädäntö on haettavissa Maa- ja metsätalousministeriön sivulta (lainsäädäntöhakemiston I-rekisteri).