Kasvikset ovat tärkeä osa monipuolista ruokavaliota. Turvallisuus säilyy lautaselle asti, kun kotonakin huomioi kasvisten käsittelyyn liittyvät hygienian perusasiat.
Kasvisten käsittelyn perusasioita: Pesu, kuoriminen ja tuotteille omat välineet
Tautia aiheuttavien mikrobien esiintymistä kasvisten pinnoilla ei aina voida täysin estää. Mikrobit, kuten bakteerit, virukset tai alkueläimet voivat joutua kasviksiin kasvatusvaiheessa tai kasvisten myöhemmän käsittelyn aikana. Kotikeittiössäkin kannattaa muistaa hyvä hygienia kasviksia käsiteltäessä.
- Pese kädet ennen kuin alat laittaa ruokaa.
- Pese kädet myös esimerkiksi multaisten juuresten käsittelyn jälkeen.
- Käsittele raakoja kasviksia ja kypsiä ruokia eri välineillä tai puhdista välineet välissä huolellisesti.
- Pese kasvikset ennen käyttöä. Pese raakana syötävät juurekset sekä ennen kuorimista että sen jälkeen.
- Tuoreet marjat voi huuhdella tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Jos marjoissa on multaa tai muita epäpuhtauksia, on huuhtelu paikallaan.
- Säilytä pilkotut kasvikset sekä idut kylmässä. Noudata pakkauksiin merkittyjä säilytysohjeita.