Ravintolisien tilaaminen netistä on helppoa kuin heinänteko. Koko maailman lisävalikoima on jokaisen kuluttajan ulottuvilla 24/7. Tilaaminen on tehty helpoksi ja maksaminen hoituu käden käänteessä. Saatko kuitenkin sitä, mitä tilaat?
Tutkittua ja turvallista?
Ravintolisillä ei ole ennakkovalvontaa, toisin kuin esimerkiksi lääkkeillä. Niinpä ne saavat liikkua vapaasti rajojen yli läpi EU:n. Kaupan hyllyillä tai verkkokaupassa myytävien ravintolisien sisältöä, merkintöjä tai ylipäätään turvallisuutta ei ole siis kukaan arvioinut, tutkinut tai hyväksynyt etukäteen, ei ainakaan kukaan viranomainen.
Miksei?
Koska se ei ole viranomaisen tehtävä.
No kenen sitten??
Yrityksen, joka on tuotteen valmistanut, valmistuttanut tai tuonut maahan, on huolehdittava siitä, että tuote on kelvollinen myytäväksi ja elintarvikkeena turvallinen.
Mitä virkaa niillä viranomaisilla sitten on???
Elintarvikkeita, kuten ravintolisiä, valvovat viranomaiset (eli käytännössä terveystarkastajat) valvovat, että yritykset ”hanskaavat” toimintansa eikä pahoja mokia pääse syntymään. Viranomaiset jopa antavat yrityksille arvosanat siitä, miten hyvin ovat tehtävässään onnistuneet (oivahymy).
Onko siis aivan sama, mistä ravintolisäni hankin?
Ei ole. Internetistä tilaamiseen liittyy enemmän riskejä kuin perinteisestä myymälästä ostamiseen. Verkkokaupan perustaminen on helppoa ja kaikki yrittäjät eivät ole tietoisia elintarvikealaan liittyvistä vastuista ja ilmoitusvelvollisuuksista. Verkkokaupan omistaja voi myös sijaita ulkomailla, jolloin Suomen valvontaviranomaisilla on hyvin rajatut mahdollisuudet puuttua mahdollisiin epäkohtiin.
Netissä kaikki ei ole sitä, miltä näyttää
Verkossa laittomia ravintolisiä on mahdoton tunnistaa laillisista. Suorastaan petoksellista toimintaa on havaittu esimerkiksi laihdutukseen, seksuaalisen kyvyn lisäämiseen ja varsinkin kehonrakennukseen tarkoitetuissa tuotteissa. Näissä tuotteissa varsinaisen vaikutuksen saa aikaan usein lääkeaine, tai jopa muuntohuume, jota ei tietenkään mainita ”erittäin luonnollisen ja turvallisen” tuotteen ainesosaluettelossa. Pumppaustehoa tai rasvanpolttoa lisäävissä bodareiden jauheissa epäilyttävät aineet saatetaan mainitakin, sillä mitä pidempi ja vaikeampi nimi ainesosalla on, sitä varmemmin ja tehokkaammin sen uskotaan vaikuttavan. Näiden aineiden turvallisuutta on kuitenkaan harvemmin tutkittu, mutta miksi tarvitsisikaan, koska ”ilmaisia testaajia” on kuntosalit pullollaan. Ei olekaan harvinaista, että ihan peruskuntoilijakin tilaa lisäravinteensa yhä useammin (ja edullisemmin) netistä ulkomaiselta myyjältä. Näissä piireissä ei myöskään pienistä saati suurista haittavaikutuksista liialti valitella, sillä ”ne kuuluvat asiaan”.
On siis järkevää harkita, kannattaako tilata netistä mistä ja mitä tahansa – omalla vastuulla.