Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat ainesosat

Tietyt lainsäädännön määrittelemät allergioita tai intoleransseja aiheuttavat ainesosat ja tuotteet tulee ilmoittaa aina omilla nimillään ainesosaluettelossa. Nämä aineosat on esitetty taulukossa 1. Esimerkiksi jos tuotteessa on käytetty vehnätärkkelystä, se on ilmoitettava ainesosaluettelossa vehnätärkkelyksenä, pelkkä tärkkelys-ryhmänimi ei riitä.

Myös lisäaineet, jotka sisältävät taulukon 1 allergioita tai intoleransseja aiheuttavia aineita on ilmoitettava omalla nimellään niin, että nimessä näkyy yliherkkyyttä aiheuttavan ainesosan nimi. Pelkkä E-koodi ei riitä. Esimerkiksi soijaperäinen lesitiini tulee ilmoittaa nimellä soijalesitiini ja kananmunaperäinen lysotsyymi nimellä lysotsyymi (kananmunasta) tai kananmunan lysotsyymi.

Allergioita tai intoleransseja aiheuttavat ainesosat tulee ilmoittaa myös alkoholijuomien pakkausmerkinnöissä, vaikka niihin ei ainesosaluetteloa muuten edellytetä. Jos ainesosaluetteloa ei ole tehdään erillinen merkintä ”sisältää…”, esimerkiksi ”sisältää sulfiitteja” tai ”sisältää ohramallasta”.

Aineosan alkuperää ei tarvitse ilmoittaa, jos se käy ilmi tuotteen nimestä (esimerkiksi maitojauhe). Jos ainesosa liitetään yleisesti tiettyyn alkuperään (esimerkiksi voi) tai jos se on ilmoitettu jonkin toisen ainesosan yhteydessä, sen alkuperää ei tarvitse ilmoittaa.

Taulukko 1. Allergioita tai intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet (pdf)

Poikkeukset 

Taulukossa 1 on muutamia poikkeuksia allergioita tai intoleransseja aiheuttavien ainesosien luetteloon. Poikkeukset on myönnetty, koska todennäköisyys oireille on hyvin pieni. Esimerkiksi vehnäpohjaisen glukoosisiirapin kasvialkuperää ei tarvitse ilmoittaa. Glukoosisiirappi voi sisältää pieniä määriä vehnän proteiineja, mutta on hyvin epätodennäköistä, että ne laukaisisivat vakavia allergisia reaktioita herkilläkään vehnäallergikoilla.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023