Äyriäisiä ovat ravut ja hummeri. Nilviäisiä puolestaan ovat simpukat, osterit, mustekalat ja kotilot kuten etanat.
Äyriäis- ja nilviäisallergisista suuri osa on allergisia useammalle kuin yhdelle äyriäislajille. Kala-allergian ja äyriäis/nilviäisallergian välillä ei ristiallergiaa ole havaittu. Äyriäisallergia on usein pysyvä. Kuten herkimmille kala-allergikoille, myös äyriäis- ja nilviäisallergisille voi tulla oireita jopa hengitysilman kautta niiden kypsennyksestä.
Nilviäisiä syödään Suomessa verrattain vähän. Etelä-Euroopassa ja Aasian rannikkoalueilla meressä elävien nilviäisten (esimerkiksi mustekalat) käyttö on paljon yleisempää. Esimerkiksi kiinalaisissa ruokalajeissa (esimerkiksi dim sum keitto) nilviäisten käyttö on tavallista. Etanoita syödään paljon Ranskassa ja Etelä-Euroopan maissa.
Pakkausmerkinnät
Äyriäisten ja nilviäisten käytöstä tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä omilla nimillään.
Nimiä ruotsiksi ja englanniksi:
- katkarapu, shrimp/prawn, räka
- jokirapu, crayfish, flodkräfta
- hummeri, lobster, hummer
- kampasimpukka, scallop, kammusla
- sinisimpukka, mussel, blåmusla
- osteri, oyster, ostron
- mustekala, octopus/squid/cuttlefish/cephalopod, bläckfisk
- etana, snail, snigel
- nilviäinen, mollusc, blötdjur
- kotilo, gastropod, snäcka