Cryptosporidium parvum

Kryptosporidit ovat yksisoluisia alkueläimiä, joista Cryptosporidium parvum voi aiheuttaa ihmiselle kryptosporidioosi-taudin. C. parvumia esiintyy sekä tuotanto- että lemmikkieläimillä ja luonnonvaraisilla eläimillä. Suomessa ei ole tutkittu C. parvumin esiintymistä elintarvikkeissa tai juomavedessä.

Tartuntatavat 

Tartuntaa kantavat eläimet erittävät ulosteeseen ookystoja, joiden välityksellä C. parvum voi levitä edelleen ympäristöön, eläimiin ja ihmisiin. Tartunta on siis aina peräisin ookystia sisältävistä eläinten tai ihmisten ulosteista. Ookystat ovat paksun kuoren suojaamia kestomuotoja, jotka kestävät alkueläinsoluja paremmin erilaisia ympäristöolosuhteita, kuten kuumuutta, kuivuutta ja kemiallisia desinfiointiaineita, ja säilyvät pitkään hengissä isäntäelimistön ulkopuolella. Elintarvikkeisiin ookystia voi joutua saastuneesta talousvedestä tai suoraan ookystia sisältävästä ulosteesta tai ristisaastutuksen kautta toisista elintarvikkeista tai niiden käsittelijästä.

Itämisaika 

Oireet alkavat yleensä 3–14 vuorokauden kuluttua tartunnasta.

Oireet 

Kryptosporidioosin oireita ovat raju vesiripuli, johon voi liittyä kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja, vatsakramppeja ja pahoinvointia. Tauti voi olla myös oireeton. Oireet kestävät yleensä 2–4 vuorokautta, mutta ne voivat jatkua jopa neljä viikkoa. Tauti paranee itsestään. Erityisen vaarallinen tauti on riskiryhmille, etenkin vastustuskyvyltään heikentyneille ihmisille. Taudin kantajuus kestää ripulin loppumisen jälkeen 1–2 viikkoa, joskus jopa kaksi kuukautta.

Epidemiat

Suomessa on vuonna 2008 ja 2012 ollut epidemioita, joiden välittäjäelintarvikkeeksi on epäilty salaattia.

Ehkäisy 

  • Villi- ja kotieläinten pääsy viljelyalueelle tulee estää. 
  • Vihannesten ja marjojen kasteluun käytettävän kasteluveden tulee olla puhdasta. 
  • Tuotteiden puhdistamiseen ja käsittelyyn käytettävän veden tulee olla puhdasta. 
  • Pastörointi, kuumentaminen +60–+70 celsiusasteeseen, kuivattaminen sekä pakastaminen tuhoavat ookystat. 
  • Hygieeniset työskentelytavat ehkäisevät ristisaastumista. 
  • Hyvä käsihygienia.
Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023