Giardia duodenalis

Giardia duodenalis on yleinen vatsatauteja aiheuttava alkueläin, joka aiheuttaa taudin nimeltä giardiaasi. Giardiaa esiintyy kaikissa maanosissa, sekä kehittyneissä maissa että kehitysmaissa. Se elää sekä ihmisten että eläinten suolistossa. Giardiaa esiintyy kahtena muotona: liikkumaan ja ravintoa ottamaan kykenevinä trofosoiitteina ja suoliston ulkopuolella erilaisia ympäristöolosuhteita kestävinä kystina.

Tartuntatavat 

Yleisimmin giardia tarttuu jätevedellä saastuneen juomaveden ja siitä valmistettujen jäiden välityksellä. Myös suora kosketustartunta on mahdollinen. Suomessa todetaan muutama sata giardia-tartuntaa vuodessa. Suurin osa tartunnoista on peräisin ulkomailta. 

Itämisaika 

Giardiaasin itämisaika on 2–3 viikkoa.

Oireet 

Giardiaasin oireita ovat ylävatsakivut, pahoinvointi, oksentelu, ilmavaivat ja ripuli. Tauti voi olla myös oireeton, mutta oireettomatkin ihmiset levittävät giardiaa. Giardiaasi eroaa bakteeriperäisestä turistiripulista pidemmän itämisajan ja taudin pitkän keston perusteella. Pitkäkestoinen ripuli voi johtaa painonlaskuun. Yleensä tauti kestää alle kolme kuukautta, ja sitä voidaan hoitaa lääkityksellä.

Ehkäisy 

  • Hyvin järjestetty vesihuolto estää tartuntoja. 
  • Keittäminen tuhoaa alkueläimen rakkulamuodot, kystat. 
  • Hyvä hygieniataso.
Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023