Norovirus on yleinen ruokamyrkytyksiä aiheuttava virus. Norovirukset kestävät hyvin pakastuksen sekä alhaisen pH-arvon, mutta tuhoutuvat lämpökäsittelyssä. Norovirus on poikkeuksellisen lämpökestävä, mutta se tuhoutuu kuumennettaessa +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.
Tartuntatavat
Virus leviää tavallisimmin henkilöstä toiseen tapahtuvana kosketus- tai pisaratartuntana, mutta se voi levitä myös saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Virus saattaa päätyä marjoihin, hedelmiin ja kasviksiin, jos niitä kastellaan ihmisen ulosteella saastuneella vedellä. Virus voi siirtyä ihmisestä elintarvikkeisiin myös käsien välityksellä.
Itämisaika
Tartunnan saamiseen riittää hyvinkin pieni määrä viruksia. Itämisaika on 10–48 tuntia, tavallisimmin yksi vuorokausi.
Oireet
Tartunnan saaneella on pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Myös kuume ja erilaiset pää- ja lihassäryt ovat mahdollisia. Oireet voivat olla usein hyvin äkillisiä ja voimakkaita mutta lyhytkestoisia. Virusta erittyy ulosteisiin jopa 1–3 viikkoa myös ripulioireiden loputtua. Tartunnan saanut voi jäädä myös oireettomaksi, jolloin henkilö voi tietämättään tartuttaa infektiota eteenpäin. Infektiosta syntyy lyhytaikainen immuniteetti, joka toimii vain sairastettua virustyyppiä vastaan.
Epidemiat
Norovirus on ollut yleisin tunnistettu taudinaiheuttaja Suomessa raportoiduissa elintarvikevälitteisissä epidemioissa. Noroviruksen aiheuttamien epidemioiden taustasyinä ovat olleet esimerkiksi noroviruksella saastunut raaka-aine tai tartuntaa kantanut keittiötyöntekijä.
Ehkäisy
- Vältetään saastuneiden raaka-aineiden, elintarvikkeiden ja juomaveden käyttöä.
- Jos raaka-ainetta epäillään noroviruksen saastuttamaksi, suositellaan elintarvikkeen kuumentamisesta huolellisesti vähintään +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.
- Kasvikset on pestävä aina huolellisesti ennen käyttöä, ja huuhteluun käytettävän veden tulee olla puhdasta.
- Vatsatautiin sairastuneiden elintarviketyössä olevien henkilöiden tulisi olla poissa työstä vähintään 2 vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.Töihin palaamisen jälkeen on noudatettava erityistä huolellisuutta ja hygieenisiä työtapoja ja mielellään tehtävä sellaisia työtehtäviä, jossa ei voi aiheuttaa elintarvikkeiden saastumista.
- Huolellinen käsihygienia on viruksen ehkäisemiseksi tärkeää.
- Ruokavirasto suosittelee kuumentamaan ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keitetään 2 minuutin ajan (riittävä käsittely tuhoamaan myös mahdollinen hepatiitti A-virus). Osterit kuumennetaan kauttaaltaan vähintään 90 asteen lämpötilaan 2 minuutin ajaksi.