A-vitamiini ja maksa
Mitä A-vitamiini on?
A-vitamiini on välttämätön ravintoaine, jolla on keskeinen merkitys monissa elimistön toiminnoissa. A-vitamiini vaikuttaa muun muassa näkökykyyn, solujen kasvuun ja erilaistumiseen, elimistön puolustusmekanismeihin sekä sikiönkehitykseen. Elimistö ei pysty itse valmistamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. A-vitamiini esiintyy eläinkunnan tuotteissa retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina, jotka muuttuvat elimistössä retinoideiksi. A-vitamiini on yleisnimitys retinoidiyhdisteille, joilla on retinolin biologinen aktiivisuus. A-vitamiiniaktiivisuus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE). Ravinnossa esiintyvistä karotenoideista suurin A-vitamiiniaktiivisuus on β-karoteenilla.
Mistä A-vitamiinia saa?
A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan. Maksan A-vitamiinipitoisuudet ovatkin korkeammat kuin minkään muun ruoka-aineen (Taulukko 1). Muita runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat rasvaiset maitovalmisteet, ravintorasvat ja kananmuna. Karotenoideja on runsaasti tummanvihreissä lehtivihanneksissa sekä oransseissa ja punaisissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa.
Taulukko 1. Ruoka-aineiden keskimääräisiä A-vitamiinipitoisuuksia. Eläinperäisissä tuotteissa A-vitamiini on retinoidimuodossa ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina.
Ruoka-aine |
Keskimääräinen A-vitamiinipitoisuus |
Ruoka-aine |
Keskimääräinen A-vitamiinipitoisuus(μg RE/100 g) 1 |
Retinoidimuodossa |
Karotenoideina |
||
Maksa |
18 000 |
Ruusunmarjasose |
1 230 |
Margariini,rasvalevite |
850 |
Porkkana |
774 |
Voi |
706 |
Bataatti |
767 |
Äidinmaidonkorvikejauhe |
519 |
Lehtikaali |
766 |
Kerma (38%rasvaa) |
334 |
Kurpitsa |
367 |
Kananmuna |
260 |
Pinaatti |
275 |
Juusto |
231 |
Punainen paprika |
243 |
Kala |
67 |
Lehtiselleri |
243 |
Jauhelihapihvi (sika-nauta) |
61 |
Parsakaali |
85 |
Broileri |
37 |
Purjosipuli |
83 |
Naudanfile |
5 |
Lehtisalaatti |
82 |
|
|
Tomaatti |
66 |
|
|
Herne |
31 |
|
|
Appelsiini |
10 |
1. Lähde: Elintarvikkeiden koostumustietokanta Fineli®, www.fineli.fi
Liikaa tai liian vähän A-vitamiinia?
Sekä A-vitamiinin puute että liikasaanti voivat aiheuttaa terveyshaittoja. A-vitamiinin puute on kuitenkin harvinaista länsimaissa. Sitä vastoin retinoidimuotoisen A-vitamiinin liikasaannin riski on olemassa. Liikasaanti ilmenee lapsilla ja aikuisilla A-vitamiinimyrkytyksenä ja sikiöaikana sikiönkehityksen häiriöinä. A-vitamiinin liikasaannin oireita ovat yleisoireet, kuten päänsärky ja väsymys sekä ruoansulatuskanavan, ihon, hermoston ja tuki- ja liikuntaelimistön oireet. Ruoka-aineista johtuvat myrkytystapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Maksan, A-vitamiinilla täydennettyjen elintarvikkeiden tai A-vitamiinia sisältävien ravintolisien jatkuva liiallinen käyttö voi aiheuttaa A-vitamiinimyrkytyksen.
Kasviksista saatavien karotenoidien ei ole havaittu aiheuttavan suurinakaan annoksina haittaa. Erityisesti β-karoteenin pitkäaikainen runsas saanti voi näkyä ihon kellertymisenä, mutta se on kuitenkin täysin vaaratonta.