Mitä maksan tilalle?

Runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö riittää turvaamaan A-vitamiinin saannin sekä raskaana olevilla että alle kouluikäisillä lapsilla. Kasvikset ovat turvallisia A-vitamiinin esiasteiden lähteitä eikä niistä voi saada liikaa A-vitamiinia toisin kuin maksasta. Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat myös muiden ravintoaineiden tärkeitä lähteitä. Niistä saadaan hiilihydraatteja ja ravintokuitua ja pääsääntöisesti vain vähän energiaa, rasvaa ja proteiineja. Kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä on myös paljon muita vitamiineja, kuten folaattia ja C-vitamiinia, sekä kivennäisaineita ja muita terveyttä edistäviä aineita.

Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia ja marjoja tulee syödä runsaasti, ainakin viisi annosta päivässä. Osa kasviksista on hyvä syödä kypsentämättä sellaisenaan, salaatteina ja raasteina. Salaatteihin ja raasteisiin saa mehevyyttä ja makua öljypohjaisilla kastikkeilla. Marjat ja hedelmät on parempi syödä useimmiten sellaisenaan kuin mehuina.

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023