Ruokavirasto suosittelee käyttämään ostereita vain kuumennettuina. Osterit kuumennetaan kauttaaltaan vähintään 90 asteen lämpötilaan vähintään 2 minuutin ajaksi.
Raakoina syötyihin ostereihin on liittynyt Suomessa toistuvasti noroviruksen aiheuttamia ruokamyrkytysepidemioita. Osterit ja muut simpukat hankkivat ravintoa suodattamalla lävitseen suuria määriä vettä. Samalla niihin voi kertyä vedestä mahdollisia taudinaiheuttajia.
Norovirus on ihmisellä esiintyvä virus, joka aiheuttaa vatsatautia. Norovirus tarttuu erittäin herkästi. Tartunta voi tapahtua suoraan henkilöstä toiseen tai esimerkiksi kosketuspintojen tai elintarvikkeiden välityksellä. Tartunnan oireisiin kuuluvat usein pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Taudin itämisaika on 12–48 tuntia. Tartunta voi olla myös oireeton.