Harmaamustesieni

Sienikuvat LuontoPortin internetsivuilla

Harmaamustesieni (Coprinopsis atramentaria) ei varsinaisesti ole myrkyllinen, mutta aiheuttaa voimakkaan antabusreaktion alkoholin kanssa. Varoaika harmaamustesieniaterian ja alkoholin välillä on viisi vuorokautta.

Harmaamustesieni kasvaa tiheinä tuppaina lannoitetuilla nurmikoilla, multavissa lehdoissa, kaatopaikoilla ja muilla runsasravinteisilla paikoilla. Se saattaa siten kerätä runsaasti raskasmetalleja.

Harmaamustesieni on helppo tunnistaa tupastavasta kasvutavastaan. Tasaisen tuhkanharmaa lakki on nuorena munanmuotoinen, mutta laakenee kellomaiseksi. Lakin suippo huippu on ruskehtava, samoin kuin keskiosan pienet suomut.

Heltat ovat ohuet ja hyvin tiheässä. Alkuperäinen harmaa väri muuttuu vanhemmiten mustaksi, ja lopulta heltat sulavat musteeksi.

Ontto jalka on lakkia vaaleampi, ja sen tyvessä on rengasmainen paksunnos. Malto on valkeaa, ohutta ja haurasta.

Harmaamustesieni on yleinen maamme eteläosissa. Sen voi löytää paikoittain Pohjois-Suomestakin, mutta Lapissa se on harvinainen.

Harmaita mustesieniä on useita, mutta niiden ruokasieniarvoa ei ole tutkittu. Harmaamustesienen varsinaisia näköislajeja saattaa olla vaikea tunnistaa, muun muassa nipukkamustesientä (Coprinus acuminatus).

 

Sivu on viimeksi päivitetty 20.8.2024