Sienikuvat LuontoPortin internetsivuilla
Kangaskärpässieni (Amanita porphyria) on huomiota herättämätön, harmaa sieni, joka ei ole vaarallisimpia myrkkysieniämme. Se voi kuitenkin raakana syötynä aiheuttaa oireita, esimerkiksi ruoansulatuskanavan ärsytystä. Kangaskärpässienen ei tiedetä aiheuttaneen maassamme myrkytyksiä, koska se ei muistuta läheisesti mitään suosittua ruokasientä.
Kangaskärpässienen violetin- tai ruskeanharmaa lakki on nuorena kellomainen ja vanhana laakea. Se on usein täplätön, joskus vaaleanharmaat suojuksen jäänteet pilkuttavat pintaa. Heltat ovat valkoiset, irtotyviset ja tiheät.
Hoikka jalka on vaaleanharmaa ja tyveltään mukulamainen. Harmaa rengas on aluksi iso ja roikkuu veltosti, myöhemmin se mustuu, kuihtuu ja liimautuu jalan pintaan. Rengas voi jopa hävitä täysin. Tuppi on kalvomainen ja harmahtava.
Kangaskärpässienen malto on haurasta ja valkoista, pintakelmun alta kuultaa heikko violetinsävy. Tuoksu muistuttaa raakaa raastettua perunaa.
Karuissa kangasmetsissä kangaskärpässieni on yleinen Etelä-Suomessa, harvinaistuu pohjoista kohti ja puuttuu kokonaan Pohjois-Suomesta.