Valkokärpässieni

Sienikuvat LuontoPortin internetsivuilla

Valkoinen kärpässieni (Amanita virosa) on tappavan myrkyllinen. Vaaralliset solumyrkyt vaurioittavat sisäelimiä: munuaisia, maksaa, sydänlihasta, aivoja ja hiusverisuonia.

Valkokärpässieni on kokonaan valkoinen, eikä väri muutu kosketuksesta tai muusta käsittelystä. Lakki on nuorena munanmuotoinen, sitten kellomainen ja vanhana lähes laakea. Se on kosteana tahmea ja kuivana silkinkiiltoinen, ja vanhemmiten keskeltä hieman kellastunut. Heltat ovat pysyvän valkoiset.

Jalkakin on täysin valkoinen. Sen yläosassa on kärpässienen tyypillinen tuntomerkki: repaleinen ja roikkuva rengas. Hyvä tuntomerkki on myös jalan paksu, tupen ympäröimä möhkälemäinen tyviosa.

Malto on valkoista. Valkokärpässieni tuoksuu heikosti; aluksi tuoksu on imelä, mutta se muuttuu tympeäksi.

Valkokärpässieni kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa ja harvinaistuu pohjoista kohti. Se kasvaa yksittäin tai pienissä ryhmissä kuusivaltaisissa kangasmetsissä, etenkin paksussa sammaleessa.

Erehtymisvaara on osassa herkkusienilajeista (Agaricus spp.), jotka ovat valkoisia ja renkaallisia. Valkokärpässienestä poiketen herkkusienten jalkojen tyvi on tupeton ja kypsät itiöt ovat mustia, mikä muuttaa vanhojen herkkusienten heltat tummanruskeiksi. Valkokärpässienen itiöt ja siten heltat ovat pysyvän valkoiset.

Sivu on viimeksi päivitetty 20.8.2024