Kuumenna kunnolla ulkomaiset pakastemarjat

Ruokavirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina. Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista. Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 2013–2014.

Ruokavirasto kehottaa kuluttajia ja elintarvikealan toimijoita tarkistamaan hankkimiensa pakastemarjojen alkuperän ja ruokamyrkytysten välttämiseksi nauttimaan ulkomaiset marjat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä elinkeinonharjoittajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaan tarkistamista.

Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu.

Kotimaiset marjat ja ulkomaiset tuoreet marjat

Ruokaviraston antamat suositukset ulkomaisten pakastemarjojen kuumennuksesta perustuvat Ruokaviraston ruokamyrkytysepidemiarekisteriin. Rekisterissä ovat kaikki kuntien elintarvikevalvontaviranomaisten Ruokavirastolle ilmoittamat ruokamyrkytysepidemiat. Kaikkiin kuumentamattomiin kasviksiin voi liittyä jonkinlainen mikrobiologinen riski, eikä 100 % varmuutta jonkin tietyn tuotetyypin puhtaudesta ole siksi koskaan mahdollista antaa.

Kuumennussuositusta ei ole annettu tuoreille marjoille eikä pakastetuille kotimaisille marjoille, koska ruokamyrkytystapauksia, joissa näiden tuotteiden epäillään toimineen välittäjäelintarvikkeina, on vain vähän.

 

Taulukko: Raportoidut ruokamyrkytysepidemiat Suomessa 2000–2021, joissa marjojen epäillään toimineen välittäjäelintarvikkeena

Ruokamyrkytyksen aiheuttajat sekä niiden epäillyt tai osoitetut välittäjät, jotka ovat johtaneet epidemioihin eri vuosina. 

Aiheuttaja

Epäilty tai osoitettu välittäjä

Epidemiat (lkm)

Vuosi

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2000

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2001

Kampylobakteeri

Mansikka (kotimainen tuore itse poimittu)

1

2002

Norovirus

Marjasekoitus (ulkomainen pakaste)

1

2002

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

2

2002

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2003

-

-

-

2004

Bacillus cereus

Marjasekoitus (ulkomainen pakaste)

1

2005

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2005

-

-

-

2006

-

-

-

2007

-

-

-

2008

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

22

2009

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2010

Norovirus

Vadelma (kotimainen pakaste)

1

2010

Norovirus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2011

Norovirus

Vadelma (merkitty kotimaiseksi, mutta alkuperässä epäselvyyttä, pakaste)

1

2011

Norovirus

Marjasekoitus (ulkomainen pakaste)

1

2011

-

-

-

2012

Norovirus

 Vadelma (ulkomainen pakaste)

 2

2013 

Hepatiitti A-virus

 Mansikat (ulkomainen pakaste)

 1

2013 

Norovirus

 Karhunvatukka (ulkomainen pakaste)

 1 

2014 

Hepatiitti A-virus

 Marjaleivos (ulkomainen pakastetuote)

 1

2014 

-

-

-

2015

-

-

-

2016

Norovirus

Mansikka (ulkomainen tuore)

1

2017

Norovirus

Mansikka (kotimainen pakaste)

1

2017

-

-

-

2018

Norovirus

Mustikka rahkassa/täytekakussa (kotimainen pakaste)

3

2019

Norovirus

Mustikka (kotimainen pakaste)

1

2020

Hepatiitti A-virus

Vadelma (ulkomainen pakaste)

1

2021

Tuntematon

Mansikka (kotimainen tuore)

1

2021

-

-

-

2022

Yhteensä

 

49

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023