Kuluttajan mahdollisuudet vähentää akryyliamidin saantia elintarvikkeista

Kuluttaja voi vähentää akryyliamidille altistumista syömällä eri elintarvikkeita yleisten syöntisuositusten mukaisesti: monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti.

Kuluttajien omilla ruoanvalmistustavoilla on myös erittäin suuri vaikutus akryyliamidialtistukseen. Akryyliamidin muodostumista ruoan valmistuksessa on käytännössä mahdotonta estää kokonaan, mutta sen määrää voi vähentää muun muassa välttämällä ruoan liiallista kuumentamista esimerkiksi paistamalla tai paahtamalla. Kuluttajan kannattaa myös noudattaa puolivalmisteiden paistolämpötila- ja aikaohjeita.

Yleisesti kuluttajan kannattaa pyrkiä mahdollisimman vaaleaan paisto- tai paahtopintaan. Alla oleva kuvasarja havainnollistaa akryyliamidin määrän kasvua sitä mukaan mitä tummemmiksi leipä paahdetaan tai ranskalaiset perunat paistetaan. Akryyliamidialtistusta voi myös vähentää korvaamalla keksit ja paistetut perunat vähemmän akryyliamidia sisältävillä pullilla ja keitetyillä perunoilla.

Tummapaahtoinen kahvi sen sijaan sisältää vähemmän akryyliamidia kuin vaaleapaahtoinen. Tämä johtuu siitä, että akryyliamidia muodostuu erityisesti kahvin paahtamisen alkuvaiheessa. Kun paahtamista jatketaan pidemmälle, jo muodostunut akryyliamidi alkaa korkeissa lämpötiloissa hajota ja sen pitoisuus kahvissa pienentyä.

Kuva 1. Akryyliamidipitoisuuden muutos leivässä paahtoajan pidentyessä.

Kuusi eri paahtoajoilla paahdettua leipää

 

paahtoleivän akryyliamidipitoisuus verrattuna paahtoaikaan

 

Kuva 2. Akryyliamidipitoisuuden muutos ranskanperunavalmisteessa paistoajan pidentyessä.

Ranskalaisia perunoita, joilla eri paistoajat

ranskalasiten perunoiden akryyliamidipitoisuus verrattuna paistoaikaan

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023