Etyleenioksidia koskevat takaisinvedot ovat lisääntymässä. Tähän mennessä markkinoilta on poistettu seesaminsiemeniä sekä niistä valmistettua öljyä ja tahinia sekä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä. Nyt ainetta on löydetty myös lisäaineena käytettävästä johanneksenleipäpuujauheesta E410.
Etyleenioksidi on aine, joka luokitellaan karsinogeeniseksi, mutageeniseksi ja lisääntymiselle toksiseksi aineeksi. Aineelle ei ole pystytty asettamaan toksikologista raja-arvoa eikä turvallisen saannin rajaa. Tämän vuoksi ainetta ei saa päätyä elintarvikeketjuun lainkaan. Etyleenioksidin ei tiedetä pieninä pitoisuuksina aiheuttavan välitöntä vakavaa terveyshaittaa, mutta tuotteita ei tulisi käyttää. Haitalliset vaikutukset syntyvät luultavasti vasta pitkäaikaisen jatkuvan käytön jälkeen.
Ruokavirasto.fi-sivustolle on koottu kysymyksiä ja vastauksia etyleenioksidista.
Lue lisää: