*Tiedotetta päivitetty 30.7.2024.
Erittäin tulisten ruokien, joiden kapsaisiinipitoisuus on korkea, suuren määrän nauttiminen kerralla voi aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Kapsaisiinimyrkytystapauksia on raportoitu EU:ssa lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet yksittäisen erittäin tulisen sipsin. Ruokavirasto katsoo, että kapsaisiinimyrkytysriski liittyy elintarvikkeisiin, joista annoksesta saatava kokonaiskapsaisiinipitoisuus on 11,8 mg tai yli. Kapsaisiinin turvallisen saannin määrää ei tiedetä.
Kapsaisiinimyrkytyksen oireita ovat limakalvojen ärsytys, pahoinvointi, polttava tunne vatsan alueella, voimakas vatsakipu, oksentelu ja kohonnut verenpaine, joka pahimmassa tapauksessa voi olla hengenvaarallinen.
Viime vuosina on kapsaisiinimyrkytystapauksia raportoitu EU:ssa lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet yksittäisen erittäin tulisen sipsin. Näiden kokonaiskapsaisiinipitoisuudeksi on mitattu 11,8–59,3 mg sipsiä kohti. Yksi sipsi on syöty osana haastetta (One chip challenge), jossa on kilpailtu siitä, kuinka hyvin pystyy syömään erittäin tulisen tuotteen. USA:ssa tulisen sipsin syönti johti teini-ikäisen nuoren, jolla oli sydänsairaus, kuolemaan. Ruokaviraston tietoon ei ole tullut Suomessa tapahtuneita kapsaisiinimyrkytyksiä.
Kapsaisiinin ja muiden kapsaisiiniyhdisteiden haitallisille vaikutuksille on yksilöllistä herkkyyttä. Tiedetään, että pienet lapset ovat erittäin herkkiä kapsaisiinille. Ei ole löydetty tutkimuksia siitä, onko herkkyydessä eroja aikuisten ja vanhempien lasten/nuorten välillä.
Kapsaisiinin määrää elintarvikkeissa ei ole rajoitettu
Elintarvikelainsäädännössä kapsaisiinipitoisuudelle ei ole asetettu sallittua enimmäismäärää. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ei ole tehnyt riskinarviointia kapsaisiinin kokonaismäärästä. EU:n jäsenmaissa Saksan riskinarviointielin Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) on arvioinut v. 2011 chilistä tai chilituotteista aiheutuvaa terveysriskiä ja Tanskan teknillinen yliopisto (DTU) v. 2024. Tanskan DTU:n riskinarvioinnissa on huomioitu myös viime vuosien kapsaisiinimyrkytystapaukset. Myös BfR on päivittänyt riskiarviotaan kesäkuussa 2024. Arvion mukaan jo 0,5-1 mg kapsaisiinipitoisuudet voivat aiheuttaa herkimmille yksilöille lieviä haittavaikutuksia ja vakavampia haittavaikutuksia on odotettavissa 170 mg pitoisuuksilla. Tutkimustiedon puutteellisuuden vuoksi ei ole kuitenkaan mahdollista määrittää tarkkaa raja-arvoa, jolla haittavaikutuksia voi ilmetä.
Markkinoille saatettavien elintarvikkeiden on oltava turvallisia
Elintarvikealan toimijoiden, jotka saattavat markkinoille erittäin tulisia elintarvikkeita, on varmistettava, että tuotteet ovat turvallisia myös kapsaisiinipitoisuuden osalta. EU:n yleisen elintarvikeasetuksen 178/2002 mukaan markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia.
Ruokavirasto kehottaa kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia osana toimijoiden valvontaa, kiinnittämään huomiota erittäin tulisina markkinoituihin elintarvikkeisiin ja edellyttämään toimijalta niiden kokonaiskapsaisiinipitoisuuden selvittämistä.
Tanskassa poistettiin kesäkuussa markkinoilta nuudelituote, jonka sisältämän chilikastikkeen kokonaiskapsaisiinipitoisuus ylitti 11,8 mg (Samyang Buldak ”3 x” Spicy & Hot Chicken -tuote, kapsaisiinin kokonaismäärä 19,1 mg). Tanskan viranomaiset asettivat 11,8 mg rajan kapsaisiinin kokonaismäärälle, koska tuo kapsaisiinipitoisuus on aiemmin aiheuttanut akuutin myrkytyksen lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet tulista chilimaustettua sipsiä.
Muissa EU -maissa ko. tuote on markkinoilla ja myös Suomessa tuote vapautettiin takaisin myyntiin 29.7.2024 väliaikaisesta käyttökiellosta. Perusteena vapautukselle on, ettei kapsaisiinille ole asetettu elintarvikelainsäädännössä sallittua enimmäismäärää. Ruokaviraston tietoon ei ole tullut myöskään kapsaisiinimyrkytyksiä Suomesta tai muista EU-maista, joissa tuote on myynnissä.
Ruokavirasto suosittelee, että tuotteet, joissa on korkea kokonaiskapsaisiinipitoisuus, merkitään asianmukaisin varoituksin.
Lisätietoa
erityisasiantuntija Minna Anthoni, p. 040 137 9854
Lisätietoa kapsaisiinista
Chilipippurien eli joidenkin Capsicum annuum L. -lajikkeiden (paprika) ja Capsicum frutescens L. -lajikkeen (cayennepippuri) tulinen maku johtuu kapsaisiiniyhdisteistä. Kapsaisiiniyhdisteisiin kuuluvat kapsaisiini, dihydrokapsaisiini ja nordihydrokapsaisiini. Kapsaisiini muodostaa suurimman osan, noin kaksi kolmasosaa, kapsaisiinihappojen kokonaispitoisuudesta.
Analyyttisesti chilin ja chiliä sisältävien tuotteiden vahvuus määritetään kapsaisiinin kokonaispitoisuutena, kokonaiskapsaisiinina (kapsaisiinin, dihydrokapsaisiinin ja nordihydrokapsaisiinin summa). Chilituotteiden "chilivahvuus" voidaan ilmoittaa myös niin sanotulla Scovillen asteikolla, jossa käytetään Scovillen lämpöyksiköitä (SHU). Muuntokerroin on 1 mg kokonaiskapsaisiinia/kg = 16,1 Scoville = 16,1 SHU.
- Bundesinstitut für Risikobewertung 2011, BfR Too Hot Isn’t Healthy - Foods with very high capsaicin concentrations can damage health (pdf)
- Tanskan teknillisen yliopiston (DTU) riskinarviointiraportti 2024: Assessment of three noodle products based on measurements of total capsaicin content in chilli sauce (pdf)