Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini (B9-vitamiini), jota tarvitaan solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Sen tarve lisääntyy raskauden aikana. Ravinnossa esiintyvää vitamiinimuotoa kutsutaan folaatiksi. Foolihappo on vastaava synteettinen vitamiini, jota on vitamiinivalmisteissa, ravintolisissä ja täydennetyissä elintarvikkeissa.
Kasvikset ja täysjyväviljatuotteiden runsas käyttö takaavat riittävän folaatin saannin
Kasvikset ja täysjyväviljatuotteet sisältävät folaattia. Ruokavaliosta saa riittävästi folaattia, jos näitä tuotteita käytetään runsaasti. Suomalaisten keskuudessa folaatin saanti on usein riittämätöntä. Sen vuoksi foolihappolisän käyttöä suositellaan raskautta suunnitteleville, sillä se ehkäisee sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön muodostumista. Foolihappolisän käyttö suositellaan aloitettavaksi noin kaksi kuukautta ennen suunniteltua raskautta. Valmisteen käyttöä voi jatkaa 12. raskausviikon loppuun.
Raskauden ja sen suunnittelun aikana suositeltava folaatin saanti on 500 μg vuorokaudessa.