Päättäjä varmista, että työterveyshuollossa
- tehdään yhteistyötä työnantajan kanssa työntekijöiden ravitsemuksen edistämiseksi arjen työympäristössä
- asiakkailla on mahdollisuus ravitsemusterapiapalveluihin asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan
- tehdään yhteistyötä henkilöstöravintoloiden kanssa työntekijöiden hyvän ravitsemuksen tukemiseksi ja tarjotun ruoan ravitsemuslaadun varmistamiseksi.
Työterveyshuollon työpaikkakäynneillä on tärkeää, että työterveyshoitaja ja -lääkäri osoittavat kiinnostuksena kohdeyrityksen ratkaisuista, miten työntekijöille on mahdollistettu ruoka- ja virkistystauot ja miten työaikainen ruokailu on toteutettu (oma ravintola/muu osoitettu paikka/automaatit/eväsruokailu). Työterveyshuolto voi tarvittaessa vaikuttaa ja osallistua henkilöstöravintolapalvelujen kilpailuttamiseen ja valintaan, erityisesti, jos työnantajalla ei ole kokemusta työpaikkaruokailun järjestämisestä työterveyshuolto voi toimia asiantuntijana.
Työikäisen väestön ravitsemus
Hyvät käytännöt jakoon:
Ammattikuljettajien ajoterveys ja tienvarsiravintolat
Ravitsemusohjauksen keinoin voidaan edistää ajoterveyttä ja viimekädessä hoitaa ajoterveyttä, sekä ehkäistä niihin liittyviä työ- ja liikennetapaturmariskejä. Tehdyn selvityksen mukaan ammattikuljettajista vain noin puolet on saanut ohjeita työaikaiseen ruokailuun työterveyshuollosta. Lähes 80% kuljettajista pitää kuitenkin tärkeänä mahdollisuutta ruokailla terveellisesti työaikana. Käytännössä näin ei kuitenkaan tapahdu. Työterveyshoitaja voi ottaa asian puheeksi työpakalla kuljettajakatsauksissa, osana terveystarkastusta tai tarvearvioon perustuvissa yksilö- tai ryhmäohjauksissa.
Ammattikuljettajille suunnattu kysely paljasti, että kuljettajat syövät kaikkein yleisimmin huoltoaseman ravintolassa tai baarissa. Huoltoasemien tarjonnassa on usein kuljettajille raskasta "äijäruokaa" ja vain 6 prosenttia huoltamoista markkinoi terveellisiä vaihtoehtoja ammattikuljettajille. Yhdeksän kymmenestä ruokapalveluntuottajasta arvioi, että ammattikuljettajat valitsevat terveellisiä annoksia enintään satunnaisesti. Toisaalta kuljettajilta kysyttäessä terveellisen vaihtoehdon valitsisi yli 40 % vähintäänkin usein, jos sitä olisi vain tarjolla. Ruoka-ammattilaisten mielestä terveellisen ruuan tarjoamista kuitenkin vaikeuttaa ketjuohjaus, asiakkaiden vahvat tottumukset, kustannukset sekä puutteet terveellisen ruokavalion ja sen valmistamisen tiedoissa.
MARS matkalle! Terveyttä työpaikoille -suositukset (PDF)
StopDia -työkalupakki -työympäristöt terveyttä tukeviksi
StopDia -työnantajille - tuuppaamaan työnantaja!
Virkeänä ratissa käsikirja ja aineisto, Työterveyslaitos (2011)
Ravitsemusterapeutti työterveyshuollossa, Terveysportti, artikkeli
OTA-ohjauskartta, Sydänliitto
Ruoka & ravitsemus, Sydänliitto
Julkaisuja:
Laitinen J, Sallinen J & M Pirinen (2011) Ravitsemusterapeutti tiimiin edistämään ammattikuljettajan ajoterveyttä. Työterveyslääkäri 3/2011.
Salmi A, Sallinen J & J Laitinen (2011) Haluaako ammattikuljettaja äijäruokaa Veijon baarista? Virkeänä ratissa – ruoasta terveyttä tien päälle -hanke haastaa ennakkoluulot. Työterveyslääkäri 2/2011.