Esimerkkisitoumuksia/Suola
Esimerkkisitoumus 1: Vähennämme kaikkien valmistamiemme leipien suolapitoisuutta 8 % vuoteen 2020 mennessä.
Esimerkkisitoumus 2: Alennamme tuotteidemme suolapitoisuuksia siten, että vuoteen 2020 mennessä 80 % käyttämistämme mausteista ja maustekastikkeista täyttää Sydänmerkin suola-kriteerin.
Esimerkkisitoumus 3: Vähennämme suolan määrää tuotteissamme siten, että vuoteen 2020 mennessä valikoimissamme ei ole enää yhtään voimakassuolaista tuotetta.
Esimerkkisitoumus 4: Vähennämme voimakassuolaisten tuotteidemme suolapitoisuuksia 15 % vuoteen 2020 mennessä.
Esimerkkisitoumus 5: Vähennämme kaikissa leikkeleissämme suolaa 0,1 g/100 g 2017-2020.
Esimerkkisitoumus 6: Vuoteen 2020 mennessä 50 % keitoistamme täyttää kaikki Sydänmerkki-suolakriteerit.
Esimerkkisitoumus 7: Kymmenen eniten myytyä leikkele-tuoteryhmän tuotetta täyttävät vuoteen 2020 mennessä kaikki Sydänmerkki-suolakriteerit.
Esimerkkisitoumuksia/Rasvan laatu
Esimerkkisitoumus 1: Lisäämme tyydyttymättömän rasvan osuutta tuotteissamme siten, että vuoteen 2020 mennessä 40 % tuotteistamme täyttää Sydänmerkin rasvan laatu -kriteerit.
Esimerkkisitoumus 2: Vuoteen 2020 mennessä vähennämme tyydyttyneen rasvan osuutta kaikissa tuotteissamme vähintään 20 %.
Esimerkkisitoumus 3: Vuonna 2018 sitoudumme vähentämään rasvan määrää 30 % rasvaa sisältävissä jogurteissamme.
Esimerkkisitoumus 4: Vuoteen 2020 mennessä 50 % annosaterioistamme täyttää kaikki Sydänmerkki-rasvakriteerit.
Esimerkkisitoumus 5: Viisi eniten myytyä valmisruokaamme täyttävät vuoteen 2020 mennessä kaikki Sydänmerkki-rasvakriteerit.
Esimerkkisitoumus 6: Vähennämme valmisruoissamme tyydyttyneen rasvan ja lisäämme tyydyttymättömän rasvan osuutta siten, että vuoteen 2020 mennessä 40 % tuotteistamme on Sydänmerkin rasvakriteerin mukaisia.
Esimerkkisitoumus 7: Mahdollistamme vuoden 2018 alusta ammattikeittiöasiakkaillemme vähintään 5 erilaista Sydänmerkin rasvakriteerien mukaista juustoa tai lihaleikkelettä.
Esimerkkisitoumuksia/Sokeri
Esimerkkisitoumus 1: Vuoteen 2020 mennessä 60 % jogurteista ja välipalarahkoista on Sydänmerkin sokerikriteerin mukaisia.
Esimerkkisitoumus 2 Vähennämme kaikissa aamiaistuotteissamme lisätyn sokerin määrää 10 % vuoteen 2020 mennessä.
Esimerkkisitoumus 3: Juomissamme on vuoteen 2020 mennessä 8 % vähemmän lisättyä sokeria kuin vuonna 2015.
Esimerkkisitoumus 4: Tarjoamistamme virvoitusjuomista 80 % on makeuttamattomia vesiä tai keinotekoisesti makeutettuja vaihtoehtoja vuoden 2019 loppuun mennessä.
Esimerkkisitoumus 5: Kahdeksan eniten myytyä muroa ja mysliä täyttävät vuoteen 2020 mennessä kaikki Sydänmerkki-sokerikriteerit.
Esimerkkisitoumus 6: Vuoteen 2020 mennessä ksylitolilla makeutettujen makeisten määrä valikoimassamme lisääntyy 25%.
Esimerkkisitoumus 7: Makeis- ja virvoitusjuoma-automaatit poistetaan kaikista kuntamme kouluista vuonna 2018.
Esimerkkisitoumus 8: 10 % leivonnaisistamme täyttää Sydänmerkin sokerikriteerin vuoteen 2020 mennessä.
Esimerkkisitoumuksia/Kasvikset
Esimerkkisitoumus 1: Lisäämme kasvisten määrää annosaterioissa niin, että vuoteen 2020 mennessä 50 % tuotteista sisältää vähintään yhtä annosta vastaavan määrän kasviksia.
Esimerkkisitoumus 2: Vuoteen 2020 mennessä kasvisvaihtoehtojen osuus kasvatetaan 30 %:iin koko tuotevalikoimastamme.
Esimerkkisitoumus 3: Vuoteen 2018 mennessä kaikissa lounasravintoloissamme kasvissalaatit ja kasvislisäkkeet on asetettu linjaston alkupäähän.
Esimerkkisitoumus 4: Vuoteen 2020 mennessä kaikissa kuntamme päiväkodeissa tutustutaan kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin säännöllisesti Sapere-ruokakasvatus-menetelmän avulla.
Esimerkkisitoumus 5: Päivittäisissä tarjouksissamme on vuoden 2018 alusta alkaen aina vihanneksia, juureksia, marjoja ja/tai hedelmiä.
Esimerkkisitoumuksia/Tuotteet lapsille
Esimerkkisitoumus 1: Vuoden 2019 alusta alkaen kaikki lapsille markkinoitavat tuotteet ovat Sydänmerkki-kriteerien mukaisia.
Esimerkkisitoumus 2: Vuoteen 2020 mennessä lapsille tarkoitettujen välipalatuotteiden ravitsemuslaatu on WHO:n ravintosisältöprofiili-mallin mukainen.
Esimerkkisitoumus 3: Puolitamme lapsille suunnattujen tuotteiden sokeripitoisuuden vuoteen 2020.
Esimerkkisitoumus 4: Vuoteen 2020 mennessä lapsille tarkoitetuista jogurteista ja vanukkaista 60 % (myyntivolyymista) on Sydänmerkki-kriteereiden mukaisia.
Esimerkkisitoumuksia/Tuotteet lapsille
Esimerkkisitoumus 1: Vuoteen 2019 mennessä kaikissa markkinointi- ja viestintäaineistoissa ja -kanavissa tuotteidemme annoskoot esitetään siten, että ne ovat käyttötilanteeseen ja kohteena oleville kuluttajille sopivia.
Esimerkkisitoumus 2:Pienennämme kaikkien isojen pizzojemme annoskokoa 20 % vuoteen 2020 mennessä.
Esimerkkisitoumus 3: Pienennämme aterioihin kuuluvien (energiaa sisältävien) juomien annoskokoja 20 %:lla vuoteen 2020 mennessä.
Esimerkkisitoumus 4:Vuonna 2019 kymmenen eniten myydyintä tuotetta on saatavilla myös 50 % pienemmissä pakkauksissa kuin vuonna 2015.
Esimerkkisitoumus 5: Otamme vuonna 2018 lounasravintoloissamme käyttöön nykyistä pienemmät pääruokalautaset.
Esimerkkisitoumus 6: Vuoteen 2019 mennessä kaikki valmiina tarjottavat lounasannokset koostetaan ravitsemussuositusten lautasmallin mukaisesti.
Esimerkkisitoumus 7: Vuoteen 2019 mennessä vähennämme (nimetyn) tuoteryhmän energiatiheimmistä ja myydyimmistä tuotteistamme energiatiheyttä -15 %.'
Esimerkkisitoumuksia/Ruokaohjeet
Esimerkkisitoumus 1: Kaikki arkiruokien ruokaohjeet ovat Sydänmerkki-kriteerien mukaisia vuoteen 2020 mennessä.
Esimerkkisitoumus 2: 50 % ruokaohjeista on lainsäädännön mukaisesti vähemmän suolaa sisältäviä vuoteen 2020 mennessä.
Esimerkkisitoumus 3:Vuoden 2019 lopussa kaikkien uudelleen muokattujen arkiruokien ruokaohjeiden annoskoot tukevat lautasmallin mukaisen aterian koostamista.
Esimerkkisitoumus 4: Vuoden 2018 alusta julkaisemissamme ruokaohjeissa olemme tarkistaneet rasvan laadun ja se on 80 %:ssa ohjeitamme ravitsemussuositusten mukainen.
Esimerkkisitoumus 5. Ilmoitamme kaikista ruokaohjeistamme energiamäärän*/annos ja määritämme annoskoon vuoden 2018 alusta alkaen.
Esimerkkisitoumus 6: Ilmoitamme vuoden 2019 alusta kaikissa ruokaohjeissamme suolan määrän annosta kohti (laskennassa on mukana kaikki suolan lähteet ja aineisosien luontainen natrium suolaksi muunnettuna).
Esimerkkisitoumus 7: TV:n ruokaohjelmistamme nettisivuille tuotetut reseptit sisältävät aina energiamäärän* vuoden 2018 alusta lähtien.
Esimerkkisitoumus 8: Vuoden 2019 alusta lähtien kuluttajille suunnatuissa ruokaohjeissa niiden annoskohtainen energiamäärä on 300 - 400 kcal.
Esimerkkisitoumus 9: Kehitämme vuoden 2018 alusta lähtien ammattikeittiöille vuosittain 10 uutta Sydänmerkki -ateriakriteereiden mukaista ruokaohjetta ja viestimme terveellisimmistä tuotteistamme.
Esimerkkisitoumus 10: Vuoden 2019 alusta lähtien käytämme kuluttajille suunnatuissa ruokaohjeissa Sydänmerkki-kriteerin mukaisia elintarvikkeita aina, kun mahdollista.
* Ruokaohjeen energiamäärä annosta kohti voidaan laskea ravintosisällön laskentaohjelmilla tai myös Fineli-tietokannan ravintosisältötietojen ja laskentaohjelman avulla.