Joukkoruokailussa nautittujen aterioiden ravitsemuksellisella laadulla on suuri merkitys ravinnonsaannille ja terveydelle etenkin, kun ruokapalvelun tai ravintolan valmistama lounas on monelle suomalaiselle päivän ainoa lämmin ateria. Joukkoruokailulla on ruoan valintaa ja ruokamieltymyksiä ohjaava merkitys, mikä parhaimmillaan edistää entistä terveellisempiä ruokatottumuksia.
Sisältö
Ravitsemussuositusten mukaisten lounaiden nauttiminen tehdään kuluttajille helpoksi.
Toimijoita kannustetaan tarjoamaan lounaita, jotka täyttävät ravitsemussuositusten mukaiset ateriakohtaiset kriteerit.
Tavoitteet
- Joukkoruokailussa, ruokapalveluissa ja lounasravintoloissa on aina tarjolla vähintään yksi Sydänmerkki-aterian kriteerit täyttävä lounasvaihtoehto.
- Lasten ja nuorten välipalatarjonnassa noudatetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan välipalatarjonnasta antamia suosituksia
- Välipaloiksi on aina tarjolla Sydänmerkki -kriteerit täyttäviä välipalatuotteita sekä näiden lisäksi aina valikoimassa hedelmiä, marjoja ja/tai kasviksia sellaisenaan.
Parannamme aterioiden ravitsemuslaatua esimerkiksi seuraavilla toimenpiteillä:
- koostamalla lounasateriat Sydänmerkki-aterian suola- ja/tai rasvakriteerien mukaisesti
Katso: Sydänmerkki-ateriat/myöntämisperusteet ja kriteerit - noudattamalla Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa esitettyjä ruokapalvelujen tarjoaman ruoan aterianosakohtaisia ravitsemuskriteereitä
- noudattamalla Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksen ohjeita ruoka-aineiden valinnasta
- huolehtimalla, että koulujen ja harrastuspaikkojen välipalatarjonta sekä kanttiini- ja kioskitoiminta perustuvat terveellisiin vaihtoehtoihin, joissa noudatetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksen ohjeita välipalojen ruoka-aineiden valinnasta
THL. FinTerveys 2017-tutkimuksen tuloksia työpaikkaruokailusta
THL. Tutkimuksesta tiiviisti 2018_021. Mitä löytyy koululaisten tarjottimilta?
THL. Työpaperi 4/2018. Minä valitsen ja ympäristö tukee. Asiakkaiden ruokavalinnat henkilöstö-
ravintolassa.
Esimerkkisitoumuksia
Esimerkkisitoumus 1: Vuodesta 2018 alkaen tarjoamme päivittäin vähintään yhden kaikki Sydänmerkki-aterian kriteerit täyttävän lounasvaihtoehdon.
Esimerkkisitoumus 2: Vuoteen 2020 mennessä kaikki lounailla tarjoamamme kappaleruoat ovat ravitsemussuosituksissa esitettyjen ateriakohtaisten ravitsemuskriteerien mukaiset.
Esimerkkisitoumus 3: Vuodesta 2018 alkaen tarjoamme aina ravitsemuslaadun kriteerit täyttävää leipärasvaa ja salaatinkastiketta aterioillamme.
Esimerkkisitoumus 4: Vuodesta 2018 alkaen leipätarjonnassamme on aina mukana runsaskuituinen leipä (Sydänmerkki-kriteerien mukaisia leipävaihtoehtoja)
Esimerkkisitoumus 5: Tarjoamme vuoden 2018 alusta lähtien lounaalla Sydänmerkki-kriteereiden mukaisen kala-aterian vähintään kaksi kertaa viikossa.
Esimerkkisitoumus 6: Vuoteen 2020 mennessä kuntamme kaikkien koulujen välipalatarjonta on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksen mukainen.
Esimerkkisitoumus 7. Vuoteen 2019 mennessä uudistamme tarjoilulinjastomme ottamalla käyttöön pienemmät pääruokalautaset.
Esimerkkisitoumus 8: Vuoteen 2018 mennessä työpaikkamme kokoustarjoilussa on aina valittavana Sydänmerkki-kriteerit täyttävä tuote ja hedelmiä/marjoja/kasviksia tuoreena (tai pakastettuna).
Esimerkkisitoumus 9: Vuoden 2018 loppuun mennessä jälkiruoan vaihtoehtona on aina myös hedelmä tai marja-annos.
Esimerkkisitoumus 10: Vuoden 2018 alusta lähtien vitriinituotteissamme on aina tarjolla Sydänmerkki-kriteerit täyttäviä välipaloja.
Esimerkkisitoumus 11: Vuoteen 2020 mennessä 50 % tarjoamistamme aamiaismuroista on runsaskuituisia.
Esimerkkisitoumus 12: Vuoteen 2020 mennessä 50 %:ssa hampurilaisissamme käytetään runsaskuituisia sämpylöitä.