Usein toistuva ja liiallinen sokerinkäyttö aiheuttaa hammaskariesta, hankaloittaa painonhallintaa ja voi johtaa ylipainon kertymiseen. Ylipaino puolestaan lisää monien sairauksien, mm. tyypin 2 diabeteksen riskiä.
Sisältö
Vähemmän sokeria sisältävien ruokien nauttiminen tehdään kuluttajille helpoksi.
Toimijoita kannustetaan tarjoamaan sokerin saantisuositusten toteutumista tukevia tuotteita ja noudattamaan sokeriin liittyviä ravitsemuslaadun kriteereitä hankinnoissa.
Sokeripitoisuuksia vähennetään siten, että väestötasolle asetetut suositukset sokerin saannista toteutuvat pitkällä aikavälillä. Näin vaikutetaan sekä sokerin saantimäärään että makumieltymyksiin.
Lisätyn sokerin vähentämisen tulisi johtaa pienempään energiasisältöön. Energiasisältö voi kuitenkin pysyä samana edellyttäen, että ravitsemuslaatu samanaikaisesti paranee, esimerkiksi kuidun määrä kasvaa. Tyydyttyneen rasvan, transrasvan tai suolan määrä ei saa suurentua. (EU Annex II)
Tavoitteet
- Ruokavaliossa on lisättyä sokeria alle 10 % energiansaannista
- lisättyjä sokereita ovat: sakkaroosi, fruktoosi, glukoosi, tärkkelyspitoiset makeuttajat (glukoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirapit) ja muut sen kaltaiset sokerivalmisteet (mukaan lukien hunaja, konsentroidut mehut, siirapit ja makusiirapit), joita käytetään sellaisenaan tai lisätään elintarvikkeisiin makeuden lisäämiseksi valmistuksen yhteydessä.
- Lisättyä sokeria sisältävien tuotteiden tarjontaa ja/tai saatavuutta rajoitetaan/vähennetään (välipalatuotetarjonnassa/juomina)
- Sokerin saannin kannalta merkittävissä tuoteryhmissä sokeripitoisuuksia vähennetään 10 % 2015-2020 (EU, Annex II, Added sugars)
Pitkän aikavälin tavoitteena on, että sokerin saannin kannalta merkittävimmissä tuotteissa saavutetaan Sydänmerkki-kriteerien mukainen sokerin määrä.
Toimenpiteitä toivotaan tehtäväksi erityisesti:
Sokeriin liittyviä toimenpiteitä toivotaan tehtäväksi erityisesti sokerin saannin kannalta merkittäviin ruokaryhmiin:
- lisättyä sokeria sisältävät virvoitusjuomat ja mehujuomat
- lisättyä sokeria sisältävät maitovalmisteet ja maitovalmisteiden tavoin käytettävät tuotteet
- leivonnaiset ja aamiaisviljavalmisteet
- lisättyä sokeria sisältävät marja- ja hedelmäruoat
Vähennämme elintarvikkeiden ja aterioiden sokeripitoisuuksia esimerkiksi seuraavilla toimenpiteillä
- Sydänmerkin sokeri-kriteerien mukaisten tuotteiden osuutta kasvatetaan jatkuvasti.
Katso: Sydänmerkki/elintarviketeollisuus/kriteerit - vähennämme lisättyä sokeria ja kasvatamme sokeroimattomien tuotteiden osuutta jatkuvasti.
- lisätyn sokerin määrää vähennetään erityisesti usein ja säännöllisesti (päivittäin) tai suurina määrinä käytettävissä tuotteissa,
kuten sokeroiduissa juomissa, aamiais- ja välipalatuotteissa, leivonnaisissa ja napostelutuotteissa. - käytämme makeisissa hammasystävällisiä makeuttajia (esim. ksylitoli).
Esimerkkisitoumuksia
Esimerkkisitoumus 1: Vuoteen 2020 mennessä 60 % jogurteista ja välipalarahkoista on Sydänmerkin sokerikriteerin mukaisia.
Esimerkkisitoumus 2 Vähennämme kaikissa aamiaistuotteissamme lisätyn sokerin määrää 10 % vuoteen 2020 mennessä.
Esimerkkisitoumus 3: Juomissamme on vuoteen 2020 mennessä 8 % vähemmän lisättyä sokeria kuin vuonna 2015.
Esimerkkisitoumus 4: Tarjoamistamme virvoitusjuomista 80 % on makeuttamattomia vesiä tai keinotekoisesti makeutettuja vaihtoehtoja vuoden 2019 loppuun mennessä.
Esimerkkisitoumus 5: Kahdeksan eniten myytyä muroa ja mysliä täyttävät vuoteen 2020 mennessä kaikki Sydänmerkki-sokerikriteerit.
Esimerkkisitoumus 6: Vuoteen 2020 mennessä ksylitolilla makeutettujen makeisten määrä valikoimassamme lisääntyy 25%.
Esimerkkisitoumus 7: Makeis- ja virvoitusjuoma-automaatit poistetaan kaikista kuntamme kouluista vuonna 2018.
Esimerkkisitoumus 8: 10 % leivonnaisistamme täyttää Sydänmerkin sokerikriteerin vuoteen 2020 mennessä.