Suola

Väestötutkimusten mukaan matala suolan (natriumin) saanti suojaa kohonneelta verenpaineelta, sydän- ja verisuonisairauksilta sekä mahasyövältä ja aivohalvaukselta. Liiallinen suolan saanti voi altistaa myös osteoporoosille ja pahentaa astman oireita. 

Sisältö

Ravitsemussuositusten mukaisesti suolaa sisältävien ruokien nauttiminen tehdään kuluttajille helpoksi.

Toimijoita kannustetaan tarjoamaan suolan saantisuositusten toteutumista tukevia tuotteita ja noudattamaan suolaan liittyviä ravitsemuslaadun kriteereitä hankinnoissa.

Suolapitoisuuksia vähennetään asteittain siten, että väestötasolle asetetut suositukset suolan saannista toteutuvat pitkällä aikavälillä. Näin vaikutetaan sekä suolan saantimäärään että suolamieltymykseen. Suolana käytetään ensisijaisesti jodioitua suolaa.

Suolan määrän vähentämisen yhteydessä on kiinnitettävä huomiota siihen, että tyydyttyneen rasvan, transrasvan, lisätyn sokerin ja energian määrä eivät lisäänny (EU Salt Framework).

Tavoitteet

Ruokavaliossa on suolaa korkeintaan

  • 5 g/vrk (aikuiset)
  • 3-4 g/vrk (2–10-vuotiaat)
  • 0,5 g/MJ (alle 2-vuotiaat)
  • ei lisättyä suolaa (imeväisikäiset)

Tavoitteen saavuttamiseksi suolan saannin tulisi väestötasolla vähentyä 20 % vuoteen 2020 mennessä verrattuna Finravinto 2012 tutkimukseen. Suomalainen tavoite on linjassa WHO:n tavoitteiden kanssa.

Viite: THL.WHO:n tavoitetta verenpaineen laskussa ei saavuteta ilman ravitsemusmuutoksia ja hoidon tehostumista. Tutkimuksesta tiiviisti.2015.

THL. Tutkimuksesta tiiviisti 31/2019. Osa WHO:n tavoitteista kohonneen verenpaineen
vähentämiseksi ollaan saavuttamassa

Pitkän aikavälin tavoitteena on, että suolan saannin kannalta merkittävimmissä tuotteissa saavutetaan Sydänmerkki-kriteerien mukaiset suolatasot.

Toimenpiteitä toivotaan tehtäväksi suolan saannin kannalta merkittävimmissä ruokaryhmissä:

  • Leipä- ja viljavalmisteet
  • Valmisruoat
  • Leikkeleet
  • Juustot

Sitoumuksia voi tehdä myös muihin tuotteisiin, jotka ovat tärkeitä suolan saannin vähentämisen kannalta. Esimerkiksi voimakassuolaisiksi määriteltyjen tuotteiden suolatasoja tulisi alentaa kaikissa elintarvikeryhmissä.

Tuemme kuluttajia suolan saannin vähentämisessä  seuraavilla toimenpiteillä

Esimerkkisitoumuksia

Esimerkkisitoumus 1: Vähennämme kaikkien valmistamiemme leipien suolapitoisuutta 8 % vuoteen 2020 mennessä.

Esimerkkisitoumus 2: Alennamme tuotteidemme suolapitoisuuksia siten, että vuoteen 2020 mennessä 80 % käyttämistämme mausteista ja maustekastikkeista täyttää Sydänmerkin suola-kriteerin.

Esimerkkisitoumus 3: Vähennämme suolan määrää tuotteissamme siten, että vuoteen 2020 mennessä valikoimissamme ei ole enää yhtään voimakassuolaista tuotetta.

Esimerkkisitoumus 4: Vähennämme voimakassuolaisten tuotteidemme suolapitoisuuksia 15 % vuoteen 2020 mennessä.

Esimerkkisitoumus 5: Vähennämme kaikissa leikkeleissämme suolaa 0,1 g/100 g 2017-2020.

Esimerkkisitoumus 6: Vuoteen 2020 mennessä 50 % keitoistamme täyttää kaikki Sydänmerkki-suolakriteerit.

Esimerkkisitoumus 7: Kymmenen eniten myytyä leikkele-tuoteryhmän tuotetta täyttävät vuoteen 2020 mennessä kaikki Sydänmerkki-suolakriteerit.

Sivu on viimeksi päivitetty 30.9.2020