Ravitsemussitoumus-toimintamalli on arvioitu
Ravitsemussitoumus on Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen yhdistetty toimintamalli,
joka kannustaa ruoka-alan toimijoita kehittämään elintarvikkeiden ravitsemuslaatua,
ruokasuositusten mukaista tarjontaa ruokapalveluissa ja ravitsemusvastuullisia toimintatapoja.
Vapaaehtoiset, tavoitteelliset ja mitattavat toimenpiteet tukevat ruoka-alan toimijoita
ravitsemusvastuullisuuden kehittämisessä. Raportissa esitetään kokonaisarvio
Ravitsemussitoumus-toimintamallin pilottivaiheen toteutumisesta sekä suositukset
jatkokehittämistä varten. Arviointi perustuu tehtyjen ravitsemussitoumusten sisältöanalyysiin,
ruoka-alan toimijoiden kyselytutkimukseen ja arviointifoorumiin sekä asiantuntijapaneeliin.
Arvioinnin tulokset auttavat kannustamaan nykyistä useampia ruoka-alan toimijoita tekemään
ravitsemussitoumuksia, jotka edistävät väestön mahdollisuuksia tehdä ravitsemussuositusten
mukaisia ruokavalintoja.
MMM 2021. Ravitsemussitoumus-toimintamallin pilotin (2017-2020) arviointi ja kehittämissuunnitelma.
Raportissa esitetyt kehittämistoimenpiteet
1. Tavoitteet ja tarkoitus tulee kirkastaa
- Rooli suhteessa muihin ravitsemuslaadun parantamiseen tähtääviin toimenpiteisiin pitää selkiyttää, jotta
ruoka-alan toimijat ymmärtävät ravitsemussitoumuksen tekemisen lisäarvon.
2. Sisältöalueet tulee arvioida ja määritellä uudestaan
- Sisältöalueet eivät saa rajoittaa ravitsemussitoumusten tekemistä, siksi sisältöalueita tulee monipuolistaa.
- Määrittelyssä tulee huomioida vuonna 2022 julkaistavat uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset.
3. Viestintää tulee lisätä ja terävöittää
- Tunnettuuden lisääminen on yksi tärkeimmistä kehittämiskohteista.
- Viestintää tulee kohdentaa ruoka-alan toimijoiden ylimmälle johdolle, vastuullisuudesta vastaaville sekä
kuntapäättäjille.
- Viestinnän tulee kannustaa ja ohjata toimijoita kohdentamaan toimenpiteitä Ravitsemussitoumus-
toimintamallin tavoitteiden mukaisiin tuoteryhmiin.
4. Laatiminen ja raportointi tulee tehdä yksinkertaisemmaksi ja
järjestelmällisemmäksi.
- Vähemmän vapaasti täytettäviä tekstikenttiä.
- Valmiita vaihtoehtoja tavoitteiden määrittelyyn
- Pakollisia tietoja raportointiin (esim. tuoteryhmät, kohderyhmän koko)
5. Resurssit pitkäjänteiseen ylläpitoon ja kehittämiseen pitää turvata
- Jatkuvuus varmistettava riittävällä rahoituksella ja henkilöresursseilla, koska toimijat sitoutuvat
pitkäjänteisesti julkisesti esitettyjen ravitsemussitoumusten toteuttamiseen.
Sitoumus2050 - Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus