Kala ja kalavalmisteet

Kalasta saat runsaasti hyvänlaatuista proteiinia, A- ja B-vitamiineja ja jodia. Kala on erittäin tärkeä D-vitamiinin lähde ja se sisältää terveydelle hyödyllisiä n-3 rasvahappoja, joiden on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Kalan säännöllinen syönti edistää myös aivoterveyttä ja voi ehkäistä muistisairauksien kehittymistä. Kala sisältää myös hyvin imeytyvää rautaa. Kalaa tulisi syödä 300-450 grammaa viikossa. Tästä määrästä ainakin 200 grammaa tulisi olla rasvaista kalaa.

Syö kalaa 2-3 kertaa viikossa

Kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa, ja suositeltavaa olisi käyttää vaihdellen eri kalalajeja. Runsassuolaisia kalavalmisteita kannattaa syödä vain harvoin.   

Varmista kalan turvallinen käyttö

Lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville on annettu erityissuositukset kalan syöntiin, sillä hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista huolimatta Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta peräisin olevaa lohta, taimenta ja silakkaa syömällä voi altistua terveydelle haitallisille dioksiineille ja PCB-yhdisteille.  Sisävesien petokaloista, kuten hauesta, voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa.

Lue lisää kalan turvallisesta käytöstä.

Einesateria

Eineskirjolohikiusauksesta saat monipuolisen aterian, kun täydennät sitä kasviksilla, kasvirasvalevitteellä sipaistulla täysjyväleivällä, rasvattomalla maidolla tai piimällä. Hedelmän voi säästää välipalalla nautittavaksi. 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 16.4.2025