Terveyttä edistävä syöminen ja ruokavalio perustuu pääsääntöisesti kasvikunnan tuotteisiin eli täysjyväviljaan, kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin. Lisäksi se sisältää kalaa, kasviöljyjä ja muita pehmeän rasvan lähteitä, kuten pähkinöitä ja siemeniä. Monipuoliseen kokonaisuuteen mahtuu kohtuullisesti siipikarjaa ja jonkin verran punaista lihaa. Näin koostetussa ruokavaliossa on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua ja sopivassa suhteessa hyvälaatuisia hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja.
Valitse vähärasvaisia ja vähäsuolaisia lihatuotteita
Punaisessa lihassa on erityisen runsaasti hyvin imeytyvää rautaa. Liha on myös tärkeä seleenin lähde. Punaista lihaa valitessa (naudan-, lampaan- ja sianliha) olisi hyvä suosia mahdollisimman vähärasvaisia lihatuotteita.
Lihavalmisteet (kuten erilaiset leikkeleet, makkarat ja pekoni) sisältävät useimmiten rasvan lisäksi runsaasi suolaa, joten terveyden kannata olisi tärkeää suosia mahdollisimman vähärasvaisia ja vähäsuolaisia lihavalmisteita.
Punaista lihaa ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 g (kypsäpaino) viikossa, ja punaisen lihan sijaan olisi suositeltavaa valita siipikarjan lihaa ruokalautaselle. Nahaton siipikarja – broileri ja kalkkuna – ovat vähärasvaisia, ja myös niiden rasvan laatu on parempi kuin naudan tai lampaan lihan.
Kananmuna sopii osaksi monipuolista ruokavaliota
Kananmuna sisältää monia ravintoaineita ja se on hyvä proteiinin lähde. Se sopii osaksi monipuolista ruokavaliota.
Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Kolesterolia alentavassa ruokavaliossa ja valtimotauteihin sairastuneilla kananmunan keltuaisen käyttöä on hyvä rajoittaa noin 3-4 kappaleeseen viikossa.
Työpaikka-ateria
Muista lautasmalli, vaikka salaatille olisikin oma lautanen. Käytä perunalle ja lihalle/kalalle vain neljännekset lautasesta. Täydennä ateriaa sopivalla ruokajuomalla. Hedelmän voit nauttia välipalana.